©  © Geert Van Hoeymissen

Wat is er dit weekend te doen in onze provincie? Dit zijn onze uittips

“Iedereen kan iets”, beweert Kaatje van Ketnet in haar show waarmee ze naar Pelt komt. Maar iedereen kan deze week ook heel veel doen in onze provincie. Van voedersilo’s bouwen voor vogels tot gezonde voornemens smeden met Martine Prenen. Wij verzamelden de leukste tips.

Goele Tielens

Circustheater in Lommel

Naar het theater en tegelijkertijd genieten van de meest indrukwekkende circustechnieken? Het kan in Lommel. TeaTime Company bestaat uit drie internationale artiesten. Ze zijn gespecialiseerd in Chinese paal, dans en jongleren. Op het podium spelen ze met zwaartekracht en tijd. Je gooit een bal, automatisch reikt je hand uit om hem te vangen. In de tijd die verstrijkt tussen deze twee momenten, ligt een wereld aan mogelijkheden. Die tijd benut het drietal met spectaculaire bewegingen.

A Matter of Time door TeaTime Company, vrijdag 21/1 om 20.15 uur in CC Adelberg in Lommel. Tickets en info: www.ccadelberg.be. (12+)

Vogels spotten en een voedersilo bouwen

 © Bart Liesenborghs

Nu de winter in het land is, kunnen onze gevederde vriendjes best wat hulp gebruiken. In Koersel kunnen kinderen van vier tot zeven jaar, samen met hun ouders, leren wat ze zelf kunnen doen om het vogels gemakkelijker te maken als het echt koud wordt. In de buurt van het bezoekerscentrum ontdek je de verschillende vogelsoorten en zie je welke vogels hun buikje komen vullen. Daarna knutsel je zelf een voedersilo voor thuis.

Natuurspeurdertjes: ‘vreemde vogels rond de voedertafel’, 16/1 van 14 tot 16.30 uur. Afspraak aan Bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel-Beringen. Meer info en inschrijven: www.natuurpunt.be/agenda.

Een aangrijpende film over pesten in Genk

Het debuut van de Belgische Laura Wandel is er meteen eentje dat blijft nazinderen. Nora ziet hoe haar broer op de speelplaats gepest wordt. Omdat hij vraagt om te zwijgen, en ze zelf graag vrienden wilt maken, komt ze voor een hartverscheurende keuze te staan. Niet voor niets is deze aangrijpende prent de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie beste internationale film en staat hij op de lijst van geselecteerde films van de Europese Filmprijzen (EFA) 2021.

‘Un Monde’, Laura Wandel, donderdag 20/1 om 20.15 uur (en zondag 23/1 om 11.00 uur) in C-Mine in Genk. Meer info en tickets via www.c-mine.be/agenda.

Zelf poëzie leren schrijven in Sint-Truiden

Graag de Bart Moeyaert in jezelf naar boven halen? In Sint-Truiden kun je vier sessies lang experimenteren met poëzie schrijven. Je wordt ondergedompeld in hedendaagse gedichten, gaat op zoek naar de essentie van het woord en gaat vooral zelf aan de slag. Dichter Herman Rohaert helpt je op weg. Voorkennis is niet nodig, wel de goesting om prachtige gedichten te maken. Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen.

Cursus poëzie schrijven (16+) in De Bogaard in Sint-Truiden, vier sessies voor 48 euro, telkens op donderdag van 19 tot 21 uur. Donderdag 20/1 de eerste sessie. Meer info en inschrijven via www.debogaard.be/programma.

Het leven van Anne Frank in de bib van Heusden-Zolder

Tot 1 februari kun je in de bibliotheek van Heusden-Zolder het leven van Anne Frank ontdekken. Anne las veel boeken en schreef graag. Haar dagboek werd wereldberoemd, maar ze maakte ook een verhaaltjesboek en een ‘mooie zinnen boek’. Tijdens de tentoonstelling krijg je een beknopt overzicht van het dagelijkse leven van de familie Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.

Tentoonstelling ‘Lezen en schrijven met Anne Frank’, te bezoeken t.e.m. 31/1 in de bibliotheek van Heusden-Zolder. Meer info en openingsuren via www.heusden-zolder.bibliotheek.be/uit-agenda.

Een ode aan rocklegende Patti Smith in Peer

 © Laura Vonk

In Peer kun je naar ‘My heart still hums’, een eerbetoon aan schrijver en rocklegende Patti Smith die vorig jaar haar 75ste verjaardag vierde. Vijftig jaar na haar allereerste poëzieperformance bundelen dichter/performer Lotte Dodion en muzikant/multi-instrumentalist Annelies Van Dinter de krachten. Ze selecteerden en interpreteerden hun persoonlijke favorieten uit Smiths brede oeuvre. Van opzwepende tirades tot woorden van troost, van echo‘s tot briesende paarden. Het is een voorstelling met spoken word, beeld en muziek. Het voorziene ontbijt wordt vervangen door een aperobox waarvan de luisteraars achteraf thuis kunnen genieten.

Toast Literair: My heart still hums. Zondag 16/1 vanaf 10.30 uur in BICC ’t Poorthuis in Peer. Meer info en tickets via www.peer.be/activiteiten.

Het leven van de bever ontdekken tijdens wandeling in Dilsen-Stokkem

 © Marcel Moesen

Ze gebruiken hun tanden om hout te bewerken en maken zo unieke burchten en dammen. Bevers zijn bijzondere dieren, ze laten zich niet gemakkelijk zien, maar laten heel wat sporen na. Dat kun je op zondag 16/1 zelf ontdekken tijdens een wandeling in Dilsen-Stokkem. Natuurgids Albert vertelt je meer over deze knaagdieren en hun boeiende levenswijze.

Wandeling: de bever als landschapsarchitect, zondag 16/1 om 14 uur aan Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem. Meer info: www.limburgs-landschap.be.

Kaatje komt naar Pelt!

Goed nieuws voor de fans van Kaatje van Ketnet! Kaatje, Kamiel en Viktor komen naar Pelt met hun grote iedereen-kan-iets-show. Iedereen heeft wel ergens een talent zitten. En dan moet er nu uit! Het trio zal tijdens de show gevaarlijke knuffels bedwingen, schudden met je weet wel wat, moppen tappen, plaatjes draaien en zingen met drie muzikanten. Het staat vast dat het een doldwaze namiddag wordt.

Kaatjes grote-iedereen-kan-iets-show, woensdag 19/1 om 14 uur in CC Palethe in Pelt. Meer info en tickets via www.palethe.be/activiteiten.

Ode aan de kunst van het falen in Hasselt

Dit is niet zomaar theater, wel een heel bijzondere voorstelling met dans en spel. Auteur en regisseur Freek Mariën schrijft voor Kapot een nieuwe tekst in de stijl van Paul van Ostaijen en zet bestaande woorden in een melodische klanklijn. In Kapot dansen drie atypische figuren dit parcours vol woorden, ritme en melodie. Resultaat: bewegingen, spoken word, poëzie en rap. Fouten en vergissingen dwingen je om creatief naar oplossingen te zoeken. Kapot is daarmee een ode aan de kunst van het falen! Leuke voorstelling voor kinderen vanaf zes jaar.

Kapot van Karolien Verlinden/Tuning People, zondag 16/1 om 15 uur in CCHA. Meer info & tickets via www.ccha.be/programma.

Gezonde voornemens waarmaken met de hulp van Martine Prenen in Heusden-Zolder

Martine Prenen, vroeger bekend als presentatrice, begon een zoektocht naar een gezond en plezierig leven. Met meer dan 50 jaar op de teller en een master van gezondheids- en voedingscoach, heeft ze heel wat te vertellen. In ‘De gezonde vrouw’ legt ze uit dat ‘guilty pleasures’ of ‘goestingskes’ normaal zijn, en dat je stress ook als vriend kunt gebruiken. Wat moet je doen als je ’s morgens niet zonder je koffie kunt en hoe ga je om met die zenuwinzinking in het pashokje? Prenen legt het uit in een show vol humor. Perfecte voorstelling om die voornemens van januari ook effectief waar te maken.

‘De gezonde vrouw’: hoe word je lekker in je vel?, voorstelling van Martine Prenen. Donderdag 20/1 om 20.15 uur in cultuurcentrum De Muze in Heusden-Zolder. Meer tickets en info: www.muze.be.

En verder op de agenda...

Wandelen

Nieuwjaarswandeling Bree: Ontspannende wandeling met gids, achteraf worden er een hapje en drankje aangeboden door Natuurpunt Bree. Zondag 16/1 om 9 uur. Vertrek aan Natuurpunthuis Mariahof in Beek. Gratis deelname. Meer info en inschrijven via balie.natuur.bree@gmail.com.

Nieuwjaarswandeling Pelt: Fikse wandeling onder leiding van een ervaren gids, ideaal om de feestdagen te verteren. Zondag 16/1 om 9 uur. Afspraak aan Bezoekerscentrum de Wulp in Pelt. Gratis deelname. Meer info via bc.hageven@natuurpunt.be.

Notendopwandeling Neeroeteren: Francis neemt je mee door natuurgebied Den Tôsch. Zondag 16/1 van 14 tot 16 uur. Afspraak aan parking Moskou, nabij Grotlaan 145. Gratis deelname. Meer info via www.limburgs-landschap.be.

Concert

Made in Peer: Drie generaties Peerse hoboïsten (Veerle Huskens, Jeroen Soors en Karel Schoofs) spelen samen met gitarist Cedric Honings. Met werken van Britten, Eastwood, Rodrigo, Bozza, Rochberg, Blake en de Falla. Zaterdag 15/1 van 20.30 tot 22 uur. Basistarief: 10 euro. Meer info: www.peer.be/activiteiten.

Peter Caelen speelt werken van Chopin en Liszt: Pianotalent Peter Caelen speelt een klassiek concert van anderhalf uur. Zondag 16/1 om 11 uur in Piano’s Maene in Rekem. Basistarief: 20 euro. Info & tickets: www.petercaelen.com/excellent-concerten.

Nieuwjaarsconcert VIVA! opera: Tenor Denzil Delaere, sopraan Louise Kuyvenhoven en mezzo Sarah Laulan brengen aria’s en duetten van onder meer Mozart, Puccini, Donizetti en Verdi, begeleid door pianiste Veronika lltchenko. Zondag 16/1 om 14 uur in cc Palethe in Pelt. Basistarief: 15 euro. Meer info & tickets: www.palethe.be/activiteiten.

Podium voor de kleinsten:

De Grote Haay - 1,2,3,4 poppetje van papier: Voorstelling die start vanuit een stuk papier en het publiek meeneemt naar het ontstaan van leven, liefde, humor en verdriet. Voor kinderen vanaf 3 jaar. 16/1 om 15 uur in CC De Adelberg in Lommel. Basistarief: 7 euro. Info & tickets: www.ccdeadelberg.be/programma.

Slok: Vrolijk theaterconcert met een stevige portie dierenplezier voor kinderen vanaf 4 jaar. Zondag 16/1 om 11 uur in De Bogaard in Sint-Truiden. Basistarief: 10 euro. Info & tickets via www.debogaard.be/programma.

De grote Efteling Koekoek show: Theater waarin personages uit bekende sprookjes als Roodkapje en Klein Duimpje aan bod komen. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Zondag 16/1 om 13.30 uur in het cultuurcentrum van Leopoldsburg. Basistarief: 22 euro. Meer info & tickets via www.ccleopoldsburg.be/efteling-theater-producties.

Film

Lamb: IJslandse film over natuur, eenzaamheid en liefde. Maandag 17/1 om 20 uur in de Nieuwe Zaal in Hasselt. Basistarief: 9,50 euro. Meer info & tickets: www.cinemazed.be.

Madres Paralelas: Spaanse film waarin twee single moeders steun vinden bij elkaar. Dinsdag 18/1 om 20.15 uur in Cinema Cameo in Sint-Truiden. Basistarief: 7 euro. Meer info & tickets: www.cameo.be.

The Worst Person in the World: Romantische film van de Noorse regisseur Joachim Trier. De dertigjarige Julie die op haar dertigste nog steeds niet weet wat ze wil in haar (liefdes)leven, en steeds blijft twijfelen. Woensdag 19/1 om 20 uur in Roxy Theatre in Beringen. Basistarief: 8 euro. Meer info & tickets: www.theroxytheatre.be.

Meer over Goesting Wat te doen

Aangeboden door onze partners

Niet te missen