Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Gouden Raad van Gouden Schoen Onuachu: “Blijf bescheiden”

Paul Onuachu (27) is niet alleen de beste en de grootste, de nieuwe Gouden Schoen is ook de nederigste voetballer van het land. “Werk hard en blijf bescheiden”, gaf hij aan het eind van een lange en slopende dag mee als gouden raad voor elke jonge voetballer.

Marnik Geukens

9.44 uur Gouden Schoen als passagier

Na amper twee uur slaap mag Paul Onuachu van coach Bernd Storck het gezamenlijk ontbijt op de club overslaan. Hij stuurt zijn luxewagen anderhalf uur na zijn ploegmaats de spelersparking van de Cegeka Arena op. Met op de passagierszetel een replica van de Gouden Schoen.

LEES OOK. Onze chef sport na Gouden Schoen van Onuachu: “Wie 333 punten krijgt, pleegt geen goudroof”

“Ik heb amper een oog dichtgedaan”, koestert Onuachu zijn kleinood. “Mijn telefoon heeft niet stilgestaan, ik heb enorm veel reacties gekregen. Ook van ploegmaats van de Nigeriaanse nationale ploeg, die aan de slag zijn op de Africa Cup in Kameroen. De meest emotionele reactie? Via FaceTime sprak ik met mijn moeder, ze schreeuwde het uit van geluk. Ik moest haar ook beloven om na de training terug te bellen.”

 © Sven Dillen

9.46 uur Ovatie van ploegmaats

Teammanager Pierre Denier mag voor de derde keer ooit de deur openen voor een Genkse Gouden Schoen. De opvolger van Branko Strupar en Wesley Sonck, die als één van de weinige analisten de zege van Onuachu had voorspeld, neemt de trap naar de eerste verdieping. Daar onderbreekt coach Storck graag de teammeeting voor de blijde inkomst van zijn topschutter. Zijn ploegmaats onthalen Onuachu op een ovatie, hij bedankt hen opnieuw voor hun bijdrage.

“Ik heb het ook al gezegd, nadat ik Profvoetballer van het Jaar werd en de Ebbenhouten Schoen won: in het voetbal kan je op je eentje geen prijzen winnen. Deze Gouden Schoen kwam er dankzij veel hard werk van heel veel mensen en vooral van jullie, die voor me liepen en voor de assists zorgden. Dank u wel, zonder jullie ben ik niets. Ik heb mijn kwaliteiten, maar ook mijn gebreken, die jullie helpen opvangen. Dit is een emotioneel moment voor mij: ik kwam uit Afrika naar Europa om mijn droom te verwezenlijken en jullie hebben me daar enorm bij geholpen.”

11 uur Gekken met McKenzie

 ©  Sven Dillen

Even voor 11 uur druppelen de eerste spelers richting trainingsveld. De sfeer zit er zichtbaar in, een glunderende Onuachu wordt aan de wachtende journalisten ‘gepresenteerd’ door de immer goedlachse Mark McKenzie. Ook tijdens de opwarming mag het er vrolijk aan toe gaan, vooral tijdens een ‘Mastermind-oefening met bal’ is het gieren, lachen, brullen.

11.30 uur Pal in de winkelhaak

 ©  Sven Dillen

Paul Onuachu, die in zijn laatste herstelfase zit na een hamstringblessure, maakt het eerste deel van de training vol met de groep. Ook een rustige pass- en trapvorm, die besloten wordt met een schot op doel, maakt nog deel uit van zijn programma. “Zoek de hoeken van het doel’, adviseert assistent Michel Ribeiro. Onuachu verslaat doelman Vandevoordt prompt met een plaatsbal in de linkerbovenhoek.

De schoenmaat van die gouden rechter? “45,5 tot 46. Het mag ook iets kleiner, als hij te veel kost aan goud”, grijnst de winnaar.

12.05 uur Korte training, Beerschot komt te vroeg

 ©  Sven Dillen

Voor het intensievere gedeelte van de training mag Onuachu passen. Spitsen zoeken in een afwerkingsvorm de verdedigers op in één-tegen-één-duels, Onuachu houdt het met de rest op een ezelspelletje. Wanneer zijn ploegmaats aan een pittig reeksje wedstrijdjes beginnen, breekt voor Onuachu al het slotgedeelte aan. Hij loopt nog enkele rondjes uit, na 65 minuten zit zijn eerste training als Gouden Schoen erop. De match tegen Beerschot komt voor hem te vroeg, bevestigt hij.

“Ik heb met de staf afgesproken om niets te forceren. Mijn herstel verloopt spoedig, maar de scheur moet 100% geheeld zijn, vooraleer ik aan mijn wederoptreden mag denken. Het is nog even wachten op een volgende scan, vooraleer dat een feit kan zijn. Zondag zal ik nog niet kunnen spelen, daarna zullen we zien. We hebben een plan maar we evalueren mijn situatie dag per dag.”

14 uur Taart en champagne

 ©  Sven Dillen

De traditie wil dat prijzen bij KRC Genk gevierd worden met taart en champagne. Om 14 uur worden spelers en staf getrakteerd. Paul Onuachu snijdt vakkundig het gebak aan, coach Bernd Storck houdt zich bewust op de achtergrond. “De schijnwerpers zijn vandaag voor Paul en iedereen die vorig jaar actief heeft bijgedragen om deze prijs te pakken. Daar hoor ik niet bij, ik kan hem en alle betrokkenen alleen maar van harte feliciteren.”

14.35 uur Taart en champagne (bis)

 ©  Sven Dillen

KRC Genk is en blijft een familieclub. Algemeen directeur Erik Gerits heeft het personeel samengeroepen om deze prijs samen met de winnaar te vieren. Daarvoor wordt zelfs een nieuwe taart aangesneden, terwijl de flessen verder geledigd worden. Van de poetsvrouw, over de terreinverzorgers, tot de boekhouding: iedereen krijgt ook de kans voor een fotomoment. Voor een kiekje met conciërge Louis, de kleinste in de reeks van grote Genkenaars, gaat Onuachu maar al te graag in hurkzit.

Ook hier komt zijn dankwoord uit het diepst van zijn hart. “Het is alleen omdat jullie allemaal elke dag het beste van jullie zelf geven, dat deze club zo groot geworden is. Alleen zo kunnen wij als spelers op het voorplan treden. Zo doen we uiteindelijk allemaal hetzelfde: we gaan tot het uiterste voor KRC Genk en winnen dan ook samen prijzen als deze.”

Het applaus klinkt zo mogelijk nog luider als een half uurtje voordien.

15 uur Officiële versie

 ©  Sven Dillen

Het voorlopig laatste loodje - ’s avonds volgt nog een korte viering met de clubleiding en het OSV – is een officiële persconferentie. Waarop Onuachu het verhaal mag doen van een opvallende terugreis met de teambus, die uit covidvoorzorg slechts tien passagiers telde. En bij aankomst aan het stadion op een ontvangstcomité, met voorzitter Croonen, mocht rekenen.

“Iets heel anders dan onze terugkeer uit Brussel nadat we de beker wonnen”, lacht Onuachu. “Toen was er een dj met muziek, nu was het heel chill. Ik heb er wel van genoten, ik kreeg ook tijd om de vloedgolf aan berichten te bekijken. Iedereen antwoorden, is jammer genoeg niet gelukt.”

Hij denkt niet dat deze trofee zijn toekomst zal bepalen. “Een transfer dwing je niet af via een individuele prijs, iedereen zal mijn kwaliteiten wel kennen. Wat komt, komt. We zien wel. Er hebben al veel spelers in Genk een grote transfer gerealiseerd zonder de Gouden Schoen te winnen. Mijn focus gaat nu naar KRC Genk. Of we play-off 1 nog kunnen halen? Daarvan ben ik voor 100% van overtuigd.”

Waarop hij zijn slotwoord richt tot alle jonge voetballertjes die dromen van de Gouden Schoen. “Blijf hard werken, blijf geloven in je kwaliteiten. Maar blijf tegelijk ook bescheiden, word nooit arrogant. Dan zal je harde werk ooit beloond worden.”

@hbvl_hetbelangvanlimburg Kersvers Gouden Schoen Onuachu wandelt met zijn prijs naar eerste training 🏆⚽️ #krcgenk #onuachu #voorjou #vj #voorjoupagina ♬ original sound - Het Belang van Limburg
Aangeboden door onze partners