©  AFP

Dodental van brand in New York bijgesteld naar 17

Het dodental van de brand in een flatgebouw in het New York is bijgesteld van negentien naar zeventien, onder wie negen kinderen. Het onderzoek naar de oorzaak van het drama in het gebouw in stadsdeel The Bronx is inmiddels begonnen.

jvhBron: BELGA

Er is niet direct reden om aan te nemen dat de eigenaar de brandweervoorschriften heeft overtreden, zei burgemeester Eric Adams in afwachting van een grondig onderzoek van de brandweer. Maar hij had het wel over “een wake-upcall voor al onze gebouwen”. De balkonloze flat van negentien verdiepingen uit het begin van de jaren zeventig is eigendom van een investeringsgroep, die verslagen reageerde en volle medewerking toezegde.

LEES OOK. Minstens 19 doden en 63 gewonden door brand in flatgebouw in New York

De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door een kapotte elektrische kachel. De bewoners vluchtten zonder de deur dicht te doen. Toen de brandweer arriveerde was het hele gebouw al in rook gehuld, wat veel van de slachtoffers fataal is geworden.

De brand is de dodelijkste die New York in dertig jaar heeft getroffen. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen hoe het vuur zich zo snel kon verspreiden. Daarbij wordt ook gekeken naar klachten van bewoners over het veelvuldig afgaan van een vals rookalarm. Daardoor zouden mensen niet meer reageren als er echt brand is uitgebroken.

Meer over Verenigde Staten

Aangeboden door onze partners