©  AFP

Tennis

Novak Djokovic krijgt visum en mag (voorlopig) toch in Australië blijven

Novak Djokovic heeft dan toch recht op zijn visum om in Australië te verblijven. Dat heeft de rechter maandag beslist. Daardoor zou de Servische tennisser alsnog kunnen deelnemen aan de Australian Open, tenzij de Australische regering beslist om het visum opnieuw te annuleren. Intussen heeft Djokovic ook al het quarantainehotel in Melbourne verlaten.

Jonas Withouck

Novak Djokovic verbleef sinds vorige donderdag in het quarantainehotel in Melbourne. De Servische nummer 1 van de wereld zag zijn visum donderdag bij aankomst in Australië door de douane ingetrokken, omdat er problemen zouden zijn met de medische vrijstelling die hij kreeg om zonder vaccinatiebewijs het land binnen te mogen.

LEES OOK. Hoe ‘No-Vax’ Djokovic de speelbal werd van de Australische politiek

Afgelopen zaterdag maakten zijn advocaten bekend dat Djokovic Australië probeert binnen te raken als iemand die hersteld is van corona. Documenten die zijn advocaten voorlegden in Australië geven aan dat de Serviër op 16 december een positieve test afgelegd heeft.

Regering

Het besluit van de regering om het visum van Novak Djokovic in te trekken is maandag in de rechtbank vernietigd. Djokovic kan dus in principe gewoon deelnemen aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, dat begint op 17 januari. De regering kan wel nog altijd beslissen om Djokovic alsnog uit te wijzen. De Australische minister van Migratie behoudt dat recht, zegt advocaat voor de regering Christopher Tran.

De Australische migratiewetgeving geeft de minister immers de uitzonderlijke bevoegdheid om visa om welke reden dan ook te annuleren. Tran verduidelijkte niet op welke gronden het visum van de tennisser opnieuw zou kunnen worden geannuleerd. Als de minister dat zou doen, dan mag Djokovic drie jaar het land niet meer in.

Op Twitter komt er veel kritiek op het beleid van de Australische regering. Kevin Rudd, de vorige Minister-president, spuwt zijn gal uit naar Scott Morrison, de huidige Minister-president. “Totale incompetentie!”, klinkt het bij Rudd. “Als ze hem echt niet in het land wilden, waarom gaven ze hem dan een visum om naar hier te vliegen?”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitzinnige fans

Buiten aan het gerechtsgebouw in Melbourne stonden zo’n 100 Servische fans te wachten. Na de uitspraak van de rechter begonnen de supporters te juichen, zingen en dansen. “Nole, Nole, Nole”, scandeerden ze de bijnaam van Novak Djokovic. Ze hopen hun idool vanaf volgende week ook aan te moedigen op de Australian Open.

 

 ©  AP

 

 ©  REUTERS

Meer over Novak Djokovic

Aangeboden door onze partners