©  AFP

Novak Djokovic niet enige uitzondering voor Australian Open, maar nummer 1 na heisa mogelijk “op eerste vliegtuig naar huis”

Craig Tiley, de directeur van de Australian Open, heeft woensdag tegenover de pers aangegeven dat het verstandig zou zijn voor Novak Djokovic om bekend te maken waarom hem een “medische vrijstelling” werd verleend voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van 2022 dat volgende week maandag begint.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Novak Djokovic krijgt felle kritiek uit Belgische tennishoek: “Dit bewijst dat hij veel macht heeft, meer dan een land blijkbaar”

Djokovic kan zonder ooit verklaard te hebben of hij zich heeft laten vaccineren tegen COVID-19 deelnemen aan het toernooi. Dat veroorzaakte de voorbije dagen een golf van ontevredenheid in de tenniswereld.

“Het zou voor hem zeker nuttig zijn als hij de omstandigheden waarom hij een uitzondering aanvroeg uitlegde aan het publiek”, zei Tiley. “Ik moedig hem aan open te zijn tegenover de tennisgemeenschap. We gaan al twee jaar door een moeilijke periode.”

Tiley benadrukte dat Djokovic geen voorkeursbehandeling heeft gekregen. In totaal vroegen 26 spelers een uitzondering aan bij de Australische overheid, slechts enkelen kregen deze ook toegekend. “De zaak van Djokovic is niet op een aparte manier behandeld”, aldus Tiley.

Djokovic won tot dusver twintig grandslamtoernooien, evenveel als Roger Federer en Rafael Nadal, en mikt in Melbourne op een 21e titel. Daarmee zou hij alleen recordhouder worden. Niemand won in het verleden vaker in Melbourne dan Novak Djokovic. Hij pakte er al negen keer de eindzege.

Er was maanden twijfel over zijn deelname in Melbourne, omdat hij weigert te communiceren over zijn vaccinatiestatus. Vaccinatie is verplicht in Australië om het land binnen te komen en het toernooi af te werken. Dinsdag maakte Djokovic zelf bekend een medische vrijstelling te hebben ontvangen, waardoor hij kan afreizen naar Australië. Alle partijen verbergen zich momenteel achter het medisch beroepsgeheim.

 

 ©  AFP

Australië is verontwaardigd over vrijstelling Djokovic

In Australië is met verontwaardiging gereageerd op het nieuws dat Novak Djokovic een medische vrijstelling heeft gekregen om zonder vaccinatie het land in te mogen. De 34-jarige Serviër, de nummer 1 van de wereld, maakte dinsdag zijn deelname bekend.

“We wachten zijn presentatie af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen. Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet”, sprak de Australische minister-president duidelijke taal. “Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stephen Parnis, voormalig hoofd van de Australian Medical Association, sprak in soortgelijke bewoordingen. “Het kan mij niet schelen hoe goed hij kan tennissen. Als hij weigert zich te laten vaccineren, mag hij niet naar binnen”, stelde hij. Volgens Parnis wordt met de uitzondering een verkeerde boodschap afgegeven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

“Wat belachelijk. We hebben zes lockdowns achter de rug, scholen en kleine bedrijven zijn gesloten, begrafenissen en bruiloften zijn niet doorgegaan en families hebben maandenlang gescheiden geleefd. En nu krijgt een tennisser een vrijstelling”, twitterde David Southwick, politicus in de staat Victoria.

Oud-tennisser Sam Groth sprak eveneens zijn verbazing uit over de beslissing de 20-voudig grandslamkampioen toch toe te laten. Volgens hem is de uitzondering als “spugen in het gezicht van iedereen in de staat Victoria en Australië”. “Je bent bereid om te zeggen dat je een vrijstelling hebt, maar niet om te zeggen waarom? Het is zieke hypocrisie. Ik hou er helemaal niet van”, schreef Groth.

Ook actieve tennissers spraken zich uit over de zaak die Australië bezighoudt. “Ik denk dat als ik niet was ingeënt, ik geen vrijstelling zou krijgen”, zei dubbelspecialist Jamie Murray, de broer van Andy Murray. “Ik vind het gewoon heel interessant, dat is alles wat ik ga zeggen”, zo hield de Australiër Alex de Minaur zich op de vlakte.

Meer over Novak Djokovic

Aangeboden door onze partners