Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AP

Noord-Korea vuurt opnieuw projectiel af in zee

Noord-Korea heeft opnieuw een ongeïdentificeerd projectiel in zee afgevuurd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger woensdag bekendgemaakt. Het projectiel, vermoedelijk een ballistische raket, vloog in de richting van de Oostzee, ook wel bekend als de Japanse Zee. Ook de Japanse regering in Tokio sprak van een “vermoedelijke ballistische raket”.

jvhBron: BELGA

Het projectiel werd afgevuurd in de zee ten oosten van het schiereiland, aldus de stafchefs van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten. Verdere details werden er niet gegeven. Vorige week had leider Kim Jong Un al zijn bereidheid getoond om de militaire capaciteit van zijn land te versterken.

VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. In 2021 heeft Noord-Korea naar eigen zeggen met succes een nieuw type ballistische raket, een langeafstandsraket en een hypersonische kernkop getest. Het land is onderworpen aan strenge internationale sancties vanwege zijn kernwapenprogramma.

De onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS over kernwapens zijn afgesprongen na de ontmoeting tussen Kim Jong Un en voormalig Amerikaans president Donald Trump in 2019. Sinds president Joe Biden aan de macht is, hebben de VS al herhaaldelijk verklaard bereid te zijn in dialoog te gaan met Pyongyang, maar dat aanbod werd telkens afgewezen.

De economie van het door de sancties verarmde Nood-Korea lijdt ook onder een rigide, zelfopgelegde isolatie vanwege Covid-19. De tijdens de pandemie verslechterende economische situatie heeft ‘s lands wapenprogramma’s echter niet afgezwakt. Integendeel, Noord-Korea is versneld doorgegaan met het ontwikkelen van wapens, aldus een VN-rapport in oktober.

Er is internationale bezorgdheid gegroeid over een voedselcrisis in Noord-Korea. In oktober waarschuwde een mensenrechtendeskundige van de VN dat de meest kwetsbaren in het land “het risico lopen te verhongeren”.

Meer over Noord-Korea

Aangeboden door onze partners