©  Belga

Ondanks lage rente blijven we toch geld op onze spaarrekening zetten

Ondanks de historisch lage rente blijft de spaarrekening een vaste waarde bij de Belg. Dat blijkt maandag uit cijfers van KBC en Belfius over 2021. Bij KBC stond er op 31 december 2021 zowat 53,79 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen, een stijging met 7,5 procent (3,75 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. Bij Belfius stond er op de spaarrekeningen zowat 47,9 miljard euro op 31 december vorig jaar, een stijging met 6,5 procent (2,9 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder.

tgBron: BELGA

Door de lage rente is het voor klanten minder aantrekkelijk om geld over te zetten van een betaalrekening naar een spaarrekening. Belfius stelt dan ook vast dat veel liquiditeiten op de betaalrekeningen van klanten blijven staan. De aangroei van de omloop op de betaalrekeningen was bij Belfius vorig jaar weer zeer uitgesproken, met 15 procent (in 2019 bedroeg de aangroei 17 procent, in 2020 26 procent).

KBC geeft maandag ook aan dat klanten in toenemende mate de weg vinden naar het beleggingsaanbod. Digitale toepassingen blijken daarbij volgens de bank te helpen om de beleggingsdrempel te overwinnen. Ook gespreid instappen met kleine bedragen maakt beleggen steeds toegankelijker, klinkt het. De interesse in termijnbeleggingen bleef door het aanhoudende lagerenteklimaat laag.

KBC ziet voorts de marktbeweging naar duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingsfonden verder versnellen. Meer dan de helft van de Belgische beleggers bij KBC kiest vandaag voor zo’n fonds. De inleg in dergelijke fondsen is in twee jaar tijd verdrievoudigd bij KBC. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam het cijfer uit op 22,2 miljard euro.

Ook Belfius meldt maandag een duidelijk toegenomen vraag naar fondsen rond duurzame thema’s zoals mobiliteit, het welzijn van kinderen, (gender)gelijkheid, klimaatveranderingen, welzijn en goede gezondheid. Deze demografische, economische, technologische en ecologische megatrends zorgen voor fundamentele verschuivingen in onze samenleving, klinkt het bij Belfius.

Aangeboden door onze partners