© Welkom Wolf vzw

Wolf in Limburg

Mannetjes wolf die in Hasselt en Zuid-Limburg werd gespot, verdrinkt in Albertkanaal

Hasselt/Sint-Truiden -

De wolf die zich heeft laten zien in Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Hasselt is niet meer. Het kadaver werd zondagnamiddag gevonden in het Albertkanaal in Kuringen. “De wolf heeft een inschattingsfout gemaakt. Jammer genoeg”, reageert Jan Loos van vzw Wolf.

Zaterdagvoormiddag kwamen bij Welkom Wolf vzw al de eerste meldingen binnen van een wolf die Zuid-Limburg aan het doorkruisen was. Het dier werd zowel in Sint-Truiden als in Nieuwerkerken gespot, gefotografeerd en gefilmd. Zo trok hij onder meer door Provinciaal Domein Nieuwenhoven. Aan de hand van de beelden die werden gemaakt, bleek dat het inderdaad om een echte Europese wolf gaat.

Autosnelweg

De zwerver liet zich ’s avonds al opnieuw spotten: in Stevoort en Kuringen bij Hasselt. “Het dier heeft dus met succes de E313-autosnelweg gekruist. Ofwel door over te steken ofwel ergens onderdoor”, reageerde Jan Loos van Welkom Wolf vzw. “Maar daar hield het spoor op. Vanmiddag werd duidelijk waarom. Het Albertkanaal bleek fataal voor het dier. Daar heeft de wolf een inschattingsfout gemaakt.”

Het was een toevallige passant die het dier in het water zag liggen. Hij verwittigde meteen de Vlaamse Waterweg. Het kadaver van de mannetjeswolf werd op het droge getrokken. “Het dier ging naar ons centrum in Oudsbergen. Daar zal er een oppervlakkig onderzoek gebeuren waarna het kadaver naar het labo van het INBO vertrekt. Daar zal de grondige autopsie en het genetisch onderzoek gebeuren,” weet bioloog Frederik Thoelen. Alhoewel wolven uitstekende zwemmers zijn, is het niet verwonderlijk dat deze wolf het niet haalde. “Wolven zijn krachtig genoeg om een rivier over te steken. Alleen kunnen ze daar door de zachte bodem makkelijk de oevers bereiken. Bij een kanaal is dat - door de betonnen oevers - bijna onmogelijk. Jammer.”

Het lijkt bijna een traditie te worden dat er rond de jaarwisseling een en ander beweegt bij de wolven. Wolvin Noëlla - de moeder der Limburgse wolven - arriveerde twee jaar geleden net voor kerst. Dit jaar was het niet anders. Want het begon al net voor nieuwjaar met de zwervende havenwolf Asterix. Dit dier is intussen naar Rijkevorsel gelopen en is vermoedelijk ook het exemplaar dat in Kasterlee werd gezien.

LEES OOK. De vijf geboden om (misschien) een wolf te spotten: “Heel vroeg of net laat op de dag”.

Frederik Thoelen: “Een wolf is krachtig genoeg om een rivier over te zwemmen. Maar met die betonnen wanden van het kanaal is die oversteken veel moeilijker.” ©  Natuurhulpcentrum

DNA

Of de zwerver in Limburg een van de dieren (wolf Klaas zit ook ergens op de grens van België en Nederland) is die eerder in de Kempen werd gesignaleerd of een van de twee jaarlingen die de Limburgse roedel wel eens zouden kunnen verlaten, is onduidelijk. “Alleen DNA onderzoek kan uitsluitsel bieden. Daarop is het nog enkele weken wachten; tot INBO klaar is met alle analyses en de resultaten bekendmaakt”, aldus nog Jan Loos.  (mm)

Welkom Wolf roept iedereen op om waarnemingen onmiddellijk te melden, bij voorkeur telefonisch, via 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be.
Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio