©  Yente de Maesschalck

De vijf geboden om (misschien) een wolf te spotten: “Heel vroeg of net laat op de dag”

Hechtel-Eksel -

Ook al is de kans klein, met een tiental wolven in onze provincie kan u er misschien toch eentje spotten als u gaat wandelen. Vijf tips van bioloog Frederik Thoelen die een beetje kunnen helpen.

Christof Rutten

Bioloog Frederik Thoelen. ©  Dick Demey

LEES OOK. Al wandelend op zoek naar de wolf: “Duinlandschap is goede plek om te wachten en kijken”

Gij zult vroeg of laat gaan!

“Het beste tijdstip van de dag om een wolf te zien is ofwel heel vroeg of heel laat op de dag. Wolven zijn voornamelijk ’s nachts actief,” zegt Thoelen. “Vaak worden wolven gespot door mensen die in hun auto ’s ochtends of ’s avonds naar hun werk of huis rijden. Een dier dat je overdag ziet is waarschijnlijk een zwervende wolf.”

Gij zult op het rechte pad blijven!

“Gebruik de wandelpaden. Wolven gebruiken die ook. In tegenstelling tot een lynx: die gaat dwars door het bos, en is daardoor veel moeilijker op te sporen.”

LEES OOK. Een wolf of toch een hond? Op deze manier herken je het spoor van de wolf

Gij zult uzelf verheffen voor een duidelijk overzicht!

“Ga naar een hoge plek die je een weids zicht biedt. Er zijn wolvenexcursies op de terril van Zwartberg. Zeven keer op tien hadden ze de wolf gezien, zij het dan wel erg klein in de verte. Een verrekijker volstaat niet, je moet een telescoop hebben. De terril mag je alleen beklimmen met toestemming. Zoek dus ook andere hoge punten met weidse zichten.”

Gij zult zwijgen en wachten!

“Installeer je op een plek (verscholen in een bosrand langs een open plek bijvoorbeeld) en zwijg. Met twee zie je meer, maar ga dan niet luid babbelen. Ga uit de richting van de wind zitten en kleed je onopvallend, in zwarte kleding bijvoorbeeld.” Ook mogelijk: posteer je auto op een geschikte plek waar mogelijk en wacht daar. Warmer.

Gij zult niet panikeren!

“Als je een wolf ziet, blijf dan rustig. Als het lukt, probeer een foto te nemen. Wolven zijn niet bang van menselijke structuren of machines, maar wel van mensen zelf. Een wolf die je aankijkt is zoals een ree dat ook soms even naar je blijft staren: het betekent niet dat de wolf gewoon is geraakt aan mensen. Het dier is nog altijd schuw.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer