SANCTIE

Veerle Heeren wordt zes maanden geschorst: “Ik neem akte van beslissing minister”

Brussel -

Veerle Heeren kent haar sanctie na haar vroegtijdige vaccinatie eerder dit jaar: zes maanden schorsing. “Zoals steeds respecteer ik de juridische procedure in deze: ik neem dus akte van de beslissing en zal de tijd nemen om de beslissing van de minister door te nemen”, reageert de Truiense burgemeester.

Liliana Casagrande en Dirk Selis

Veerle Heeren liet zichzelf en een deel van haar entourage te vroeg vaccineren. Dat voorkruipen leidde tot verschillende onderzoeken. Audit Vlaanderen deed een forensisch onderzoek naar de werking van het vaccinatiecentrum, de gouverneur spitste zich toe op de rol van Veerle Heeren.

Op basis van die onderzoeken heeft de gouverneur eind september een advies geformuleerd en dat overhandigd aan Somers. In dat advies stond dat de gouverneur een schorsing van zes maanden vraagt, zo vernam onze redactie uit meerdere bronnen en bevestigt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

FACT CHECK. Houden de argumenten voor vroegere vaccinatie van Heeren steek?

Somers volgt Lantmeeters: Veerle Heeren wordt vanaf 1 februari 2022 zes maanden geschorst. “De feiten voltrokken zich op een moment dat onze maatschappij zich in volle crisissituatie bevond en op een moment dat het vertrouwen van de burger in de overheid maximaal moest worden gewaarborgd”, zegt Somers. “Een burgemeester kan haar functie niet misbruiken om zichzelf en mensen uit haar omgeving vervroegd te laten vaccineren. De schorsing voor de duur van zes maanden is volgens mij een evenredige en gepaste tuchtstraf. Als de gemeenteraadsleden van Sint-Truiden oordelen dat mevrouw Heeren ook nadien geen burgemeester kan zijn, dan kunnen ze een constructieve motie van wantrouwen indienen. Over dat laatste doe ik als minister geen uitspraken.”

“De minister moet rekening houden met het advies van de gouverneur”, zegt professor Johan Ackaert. “Als hij niet zou meegegaan zijn met dat advies van een schorsing van zes maanden, had hij dat moeten motiveren.”

LEES OOK. Wat staat er in de audit over vroege vaccinatie van Veerle Heeren?

In een eerste reactie zegt Heeren dat ze het verdict via de media moest vernemen. “Zoals steeds respecteer ik de juridische procedure in deze: ik neem dus akte van de beslissing en zal de tijd nemen om de beslissing van de minister door te nemen. Het welzijn van de stad en haar inwoners staat voor mij voorop.”

Signaal

Zes maanden is een stevige sanctie, een signaal. Blijkbaar zou de gouverneur hiermee duidelijk willen maken dat een burgemeester zich ook zelf aan alle regels moet houden, anders verliezen mensen het vertrouwen in de politiek. Audit Vlaanderen vond ook al dat Heeren “een ernstige deontologische fout” had gemaakt.

Wie vervangt?

Vraag is nu wie Heeren zal vervangen als burgemeester. Eerder dit jaar heeft zij al op aandringen van de coalitiepartners voor enkele maanden een stap opzij gezet. Eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) heeft het toen overgenomen. Maar intussen heeft oppositiepartij Vooruit een klacht ingediend tegen Engelbosch wegens mogelijke voorkennis en belangenvermenging bij de aankoop van een stuk grond. Het is niet duidelijk of dat zal meespelen bij de onderhandelingen die de coalitiepartners zullen voeren over de vervanging.

Meer over Veerle Heeren

Aangeboden door onze partners