©  BELGA

De vorige keer ontsprong het profvoetbal de dans, maar experts vragen opnieuw voetbal zonder publiek

Wordt er binnenkort opnieuw zonder publiek gevoetbald in ons land? Als het van de experten van de GEMS afhangt wel. Ook willen ze massa-evenementen buiten afgelasten. Het is nog niet duidelijk of veldritten hieronder vallen.

Vincent Van Genechten en Valerie Van Avermaet

LEES OOK. Organisator Heusden-Zolder doet emotionele oproep naar ministers om veldritten niet te verbieden: “Het water staat ons aan de lippen”

Woensdag komt het Overlegcomité opnieuw samen om eventuele nieuwe maatregelen te bespreken om de opmars van de omikronvariant in te perken. De experten van de GEMS schuiven daarbij een aantal verstrengingen naar voor.

Zo wordt er opnieuw gevraagd om voortaan voetbalwedstrijden te laten doorgaan zonder publiek, wat ook bij de vorige overlegronde al gevraagd werd. Toen ontsprong het profvoetbal (net als het veldrijden) de dans, terwijl binnensporten het sindsdien zonder toeschouwers moeten doen.

De Pro League had toen ook gevraagd om het advies van de GEMS niet te volgen en reageert hetzelfde als de vorige keren. “We hebben afspraken gemaakt met overheid en experts voor voetbal mét fans met een moeilijk najaar in het achterhoofd. Het gaat bovendien om een buitenactiviteit, de mensen dragen mondmaskers en raken alleen in het stadion met een Covid Safe Ticket”, zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League. “We benadrukken wel dat de veiligheid en gezondheid van onze toeschouwers onze eerste bekommernis is. Maar in de zomermaanden hebben we samen met de overheid en experten afspraken gemaakt om het voetbal met fans safe te laten doorgaan, met in het achterhoofd dat er een moeilijke najaar zou kunnen aankomen. Ook de voorbije weken bleven we altijd in constructief overleg.”

De Pro League instrueert de clubs wel nogmaals om de maatregelen goed na te leven: “De clubs moeten de fans goed briefen via de speaker om het mondmasker zorgvuldig te dragen, de stewards houden ook een oogje in het zeil.” Mocht toch de beslissing vallen om zonder fans te moeten spelen, zullen de clubs lijden onder zware financiële verliezen, klinkt het. “Terwijl ze nog altijd de problemen ondervinden van de matchen zonder publiek vorig seizoen.”

Sowieso staat er komend weekend de laatste speeldag in het voetbal geprogrammeerd. Na 27 december wordt er niet meer gevoetbald tot half januari. Afwachten of het de moeite is om te verstrengen voor één speeldag.

Duel Van Aert-Van der Poel?

En wat met het veldrijden? Zondag staat het eerste duel van het seizoen tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel op het programma. Zal die confrontatie in Dendermonde zonder publiek moeten plaatsvinden? In het ontwerp van de GEMS staat er niets specifiek beschreven omtrent het veldrijden, maar wel dat ze willen dat alle massa-evenementen worden afgelast, ook buiten.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's