© Gerrit Schuermans

Student-ondernemer Mike Hahn (21) is CEO van drie topbedrijven en marketeer van de F1

Zoutleeuw -

Student Elektromechanica Mike Hahn (21) uit Zoutleeuw zal je, zelfs in niet-coronatijden, zelden tegen het lijf lopen in discotheken of cafés. De jongeman die ondertussen ook voor de marketingmachine van de internationale Formule 1 werkt, heeft er simpelweg geen tijd voor. “Door mijn passie in economie, ondernemen en engineering heb ik nu al drie mooie bedrijven kunnen oprichten.”

Gerrit Schuermans

“Het eerste wat ik deed toen ik 18 werd? Mijn eerste zaak oprichten”, steekt Mike Hahn (21) van wal. “Mijn doel was om een bedrijf groot te maken met een startkapitaal van 100 euro. Dat is met Alphahouse aardig gelukt. De eerste producten die we verkochten, waren magnetische oplaadkabels in samenwerking met een Chinees bedrijf. We hebben samen die kabel ontworpen en dat werd uiteindelijk ook een succes. Op een gegeven moment zag ik een professor van me rondlopen met onze kabel, dan ben je best wel fier. (lacht) Uiteindelijk groeide we met ups and downs uit tot de grootste erkende Belgische verdeler van 3D-printers. Ik ben dus zeer tevreden met waar we nu staan. Natuurlijk houd ik de onderneming voorlopig op huidige grootte. Waarom? Om het te kunnen combineren met mijn studentenleven en andere hobby’s.”

“AlphaHouse is opgestart met een statuut van student-ondernemers”, gaat Mike verder. “Een enorm mooi en kansrijk statuut. Helaas weten te weinig jonge mensen hoe ze hiermee aan de slag moeten. Daarom hebben wij een jaar geleden een oproep gedaan op onze sociale media naar jongeren die vragen hadden over het ondernemerschap als student. We zagen veel mensen waarvan de ouders geen steun gaven of studenten die dachten dat ondernemerschap veel geld kost. Er is dus nog veel onduidelijkheid en angst rond ondernemen als student. Maar ik zie er wel net veel animo voor. Jammer genoeg zien we ook mensen die alleen met dollartekens in de ogen willen ondernemen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Geld volgt waar de passie je heen stuurt.”

Formule 1

“In 2018 werkte ik voor een enquêtebedrijf dat tijdens de GP van Spa werd ingeschakeld”, zegt Mike. “Een zoveelste studentenjob. Ik wou al lang eens gaan kijken naar de F1 en dankzij deze job was dat dus mogelijk. Ik moest enkele uurtjes werken en was daarna de rest van de dag vrij. Tijdens mijn wandeling door de fanzone zag ik enkele mannen wat sukkelen met iets aan een opstelling. Ik vroeg of ik misschien kon helpen. Er was een sensor ‘stuk’. De sensor was bevestigd aan een metalen frame, waardoor die de metingen fout aangaf. Ik stelde voor om de sensor in een plastic zak te steken, wat ze ook deden. De sensor werkte nu naar behoren. Ik had meteen hun aandacht en zo heb ik me door mijn inzet en kennis hogerop gewerkt.”

“Steeds vaker werd ik gevraagd en betrokken met de organisatie van F1-marketing. Enkele maanden na de GP Zandvoort kreeg ik een telefoontje van de commercieel directeur, die me heel wat gerichte vragen stelde. Na deze vragenlijst volgde een stilte. ‘Oei’, dacht ik nog. ‘Dat liep niet goed.’ Maar hij bood me een job aan als hoofdingenieur van de Marketing. Nu word ik dus vaak meegevraagd naar evenementen om de sensoren te plaatsen, de cijfers on site te analyseren en mee te delen aan de sponsors. De GP van Abu Dhabi is het volgende event op mijn agenda. Eerst naar Londen om er een algemene vergadering te houden, daarna neem ik een rechtstreekse vlucht naar Abu Dhabi om onze voorbereidingen op te starten. Ik kijk er alvast enorm naar uit.”

Voor de gezelligheid

“Ondertussen staat mijn bedrijf Alpha Incl. niet stil”, gaat Mike verder. “We zijn volop bezig met de research om metaal te printen met oog op de automotive. Voor 2022 liggen heel wat plannen klaar voor mijn andere ondernemingen. Zo wil ik een onderneming oprichten waar je auto-onderdelen kan laten maken die 3D geprint zijn door middel van scans of tekeningen. Of wat te denken van een vzw om jongeren te sensibiliseren, op te leiden en aan te sporen naar het ondernemerschap. Er is enorm veel verborgen talent. Wat ik nog op de Hogeschool PXL kom doen? Een dag waarin je niets bijleert is een verloren dag. De Hogeschool PXL biedt in de richting Elektro Mechanica heel wat mooie lessen die ik zelf ook vaak zie terugkomen bij de F1, 3D engineering en ontwikkeling. De meeste PXL- opleidingen omvatten ook het vak Ondernemen waarbij je een mini-business opstart. Het mooie is trouwens dat, toch in de richting EM, er heel wat leerkrachten zitten die oprecht goede lessen geven waardoor je enkel al komt voor de gezelligheid.”

https://www.pxl.be/

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio