In de krop van de zeldzame roofvogel werden aasresten gevonden. ©  ARS vzw

Natuur in Limburg

Zeldzame rode wouw vergiftigd in Heers: natuurinspectie start onderzoek

Heers -

De Natuurinspectie is een onderzoek gestart nadat op een veldweg in Heers een verzwakte rode wouw werd gevonden. Het heeft er alle schijn van dat deze zeldzame aaseter werd vergiftigd. De vogel bekomt momenteel in het Natuurhulpcentrum.

Animal Rescue Service kreeg woensdag een telefoontje dat er een verzwakte roofvogel op een veldwegje zat. De verrassing was groot toen bleek dat het een rode wouw - een uiterst zeldzame soort hier - was. De vogel kon simpelweg worden opgepakt. “Wat meteen opviel was ‘vers’ bloed aan de snavel en een dikke krop. Dus we hadden al meteen een vermoeden van vergiftiging”, zegt Matthieu Helleputte van ARS vzw.

LEES OOK. Na ruim een eeuw terug in Limburg, maar ravenjong nu al doodgeschoten met hagel.

Krop

De vogel werd naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gebracht. “In de krop van de vogel werd nog aas gevonden. Dat is intussen meegenomen door de Natuurinspectie. Onderzoek in het labo moet duidelijk maken wat de vogel bijna fataal werd. Maar alles wijst op vergiftiging. Vooral ook omdat er slijmen uit de bek kwamen en de vogel erg verzwakt was”, zegt Sil Janssen. Door de krop leeg te maken en te spoelen en medicatie te geven, hopen ze dat de vogel gered kan worden. “De nacht heeft hij intussen gehaald. Alleen is de roofvogel er nog lang niet.”

De rode wouw is een uiterst zeldzame soort in Limburg. “Er zijn nog maar enkele broedgevallen in Nederlands Limburg en Voeren gekend. Dat nu precies zo’n vogel het slachtoffer wordt, is heel jammer. Want zo’n vogel doet geen kwaad. Het is tenslotte een aaseter.” mm

De vogel zat gewoon aan de kant van een veldweg. ©  ARS vzw

De rode wouw liet zich simpelweg oppakken. ©  ARS vzw

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio