Bijna 4.000 zorgverleners manifesteren tegen verplichte vaccinatie, betogers proberen kabinet Vandenbroucke binnen te dringen

In Brussel zijn dinsdag duizenden personeelsleden uit de zorg op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie in hun sector. De politie schat het aantal demonstranten op zo’n 3.800. De betoging verloopt erg luidruchtig, onder meer door knalvuurwerk. Betogers probeerden ook het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) binnen te dringen. De politie zette ook traangas in.

evdgBron: BELGA

De manifestatie werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront uit Brussel en Wallonië. Ze komt er na een week van mobilisatie voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Ook brandweer en ambulanciers

De betoging startte omstreeks 10.30 uur op de Kapellemarkt en trok nadien naar het kruispunt Kunst-Wet. Heel wat manifestanten dragen borden en spandoeken mee waar gewaarschuwd wordt voor nog meer personeelstekort in de zorg als de vaccinatie verplicht wordt. “Red onze gezondheidszorg in plaats van te ontslaan”, of “Mijn lichaam, mijn keuze”, staat er te lezen. De betoging verloopt luidruchtig, onder meer door het gebruik van knalvuurwerk. Achteraan lopen brandweerlieden en ambulanciers. 

(lees verder onder de foto)

 ©  BELGA

LEES OOK. Coronacijfers dalen, zijn we voorbij de piek? “Dit gaat zich niet vanzelf verderzetten”

Ophef aan kabinet minister Vandenbroucke

Een delegatie van de zorgvakbonden heeft dinsdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Franstalige regeringspartijen (Ecolo, PS, MR). Omstreeks 11.45 uur stond een gesprek op het kabinet van minister Vandenbroucke gepland. Daar ging het er even erg grimmig aan toe. Een aantal betogers trachtte het kabinet van de minister binnen te dringen. Dat leek ook even te lukken, vooraleer agenten tussenkwamen. Ze konden aan de ingang met wat duw- en trekwerk worden tegengehouden, maar de deur van de ingang raakte wel beschadigd. Uiteindelijk zette de politie traangas in om de betogers uiteen te drijven.

Niemand werd opgepakt, bevestigt de woordvoerster van de politie, Ilse Van de keere. Volgens haar werden enkele relschoppers wel geïdentificeerd.

Het federale kernkabinet is het vorige maand eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

 ©  BELGA

Nog grotere tekorten?

Maar de vakbonden vrezen dat deze verplichting het personeelstekort in de sector nog zal doen toenemen. “Het bestraffen van niet-gevaccineerden zal de tekorten nog doen toenemen tot een punt dat de gezondheidszorg in ons land in gevaar komt”, meent vakbondssecretaris Olivier Nyssen. 

“De verplichting beperken tot de zorgsector is discriminerend,” vindt een 62-jarige verpleegster uit Dinant. Ze vreest dat 10 procent van het zorgpersoneel op 1 april zal moeten verdwijnen, terwijl het vinden van nieuwe collega’s nu al bijzonder moeilijk is. “Men moet het beroep weer aantrekkelijker maken om de toekomst veilig te stellen.”

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's