Baas ontslaat 900 man via Zoom: “Als jullie in dit gesprek zitten, behoren jullie helaas tot de ongelukkigen”

“Als jullie in dit Zoom-gesprek zitten, behoren jullie helaas tot de ongelukkigen die ontslagen worden.” Vishal Garg, de topman van hypotheekverstrekker Better.com, oogst afschuw met de manier waarop hij via een videovergadering een massa personeelsleden op straat zette.

Tom Le Bacqn, Telegraaf

De beelden van de vergadering vonden hun weg naar het internet omdat een ontstelde werkneemster ze deelde op haar Facebook-account. “Ik heb niet zo’n geweldig nieuws voor jullie”, begon Garg in de videobeelden. “De markt is veranderd, zoals jullie weten, en we moeten meebewegen om te kunnen overleven. Hopelijk kunnen we dan weer opbloeien en onze missie voortzetten. Als je in dit videogesprek zit, ben je onderdeel van de ongelukkige groep. Je contract wordt met onmiddellijke ingang ontbonden.”

Niet eerste keer

De video lokte wereldwijd verontwaardiging uit. Het was ook niet dat Garg aan zijn proefstuk toe was. De topman van het bedrijf dat hypotheken aanbiedt om huizen te kopen is al verschillende keren in het nieuws gekomen met de manier waarop hij zijn personeel behandelt. Better.com is nochtans een slordige zes miljard dollar waard en haalde recent nog honderden miljoenen op tijdens een kapitaalronde.

Garg schreef onder meer ook al een anonieme blogpost waarin hij zijn personeel beschuldigde dat ze geld van zijn bedrijf en van de klanten stalen omdat ze niet productief genoeg waren en “maar twee uur per dag werkten, terwijl ze zeiden dat het er acht waren”.

Vorig jaar kwam Garg al in het nieuws toen een grove mail aan zijn werknemers uitlekte. “Jullie zijn verdomme te langzaam. Jullie zijn een stel domme dolfijnen en domme dolfijnen worden in netten gevangen en opgegeten door haaien. Ik schaam me voor jullie”, mailde hij volgens zakenblad Forbes.

Garg (43) werd geboren in India en kwam op zevenjarige leeftijd naar Amerika, vertelde hij Forbes. Zijn carrière begon bij zakenbank Morgan Stanley. Dat hield hij al na dik een jaar voor gezien, om een eigen hedgefonds op te richten dat investeerde in techbedrijven.

Van de winst richtte hij MyRichUncle op, dat leningen verstrekte aan studenten. Garg kocht in 2014 een bestaande leningverstrekker en digitaliseerde het aanvraagproces. Twee jaar later volgde de doorstart als Better.com, dat razendsnel groeide en inmiddels al ruim 30 miljard dollar aan hypotheken heeft verstrekt. Er werken na het massaontslag nog ruim 9.000 mensen.

Aangeboden door onze partners