Themabeeld. 

Themabeeld. ©  BELGA

Frankrijk sluit alle discotheken voor vier weken en breidt mondmaskerplicht op scholen uit

De discotheken in Frankrijk moeten de komende vier weken de deuren dicht houden. Daarnaast wordt de mondmaskerplicht in de lagere scholen uitgebreid. Dat heeft de Franse premier Jean Castex aangekondigd. De maatregel wordt genomen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Bron: BELGA

De sluiting van de discotheken gaat vanaf vrijdag in. Volgens het ministerie van Economie zijn ongeveer 1.200 zaken getroffen door die maatregel. Zij zullen kunnen rekenen op steunmaatregelen van de overheid.

Op de lagere scholen zal het voortaan ook op de speelplaats verplicht worden om een mondmasker te dragen. Een vervroegde sluiting van de scholen voor de kerstvakantie, zoals in ons land gebeurde, is niet aan de orde.

Voorts roept Castex de ondernemingen ook op om maximaal in te zetten op telewerk. Er zal ook worden ingezet op het massaal toedienen van boostervaccins. Zo zullen alle Fransen boven de 65 jaar zonder afspraak om een derde prik kunnen gaan.

Tot slot wordt vaccinatie ook mogelijk gemaakt “voor alle kinderen” van 5 tot 11 jaar. Tot nu toe konden enkel kinderen gevaccineerd worden die het risico lopen op ernstige vormen van de ziekte.

De nieuwe maatregelen zijn heel wat minder verregaand dan de beperkingen die tijdens de vorige coronagolven werden aangekondigd. “Dit is niet het moment  voor beperkingen op bezoekersaantallen, uitgaansverboden of lockdowns. Dat zou buiten proportie zijn”, zegt de premier.

Meer over Frankrijk