©  Belga

Vlaamse Energieleverancier is failliet

De Vlaamse Energieleverancier vraagt het faillissement aan. Het bedrijf dat groene stroom en gas verkoopt aan particulieren en bedrijven in Vlaanderen heeft ruim 70.000 klanten. Die moeten nu op zoek naar een nieuwe stroomlevernacier

Bron: Eigen berchtgeving, Belga

Het gerucht loopt al een tijdje dat het slecht ging. Maar nu is het doek definitief gevallen over de Vlaamse Energieleverancier. De hoge energieprijzen van de jongste weken en maanden hebben het bedrijf definitief de das omgedaan. De directie heeft het faillissement aangevraagd.

De Vlaamse Energieleverancier, met zetel in Aalst, bedient zowat 2 procent van de elektriciteits- en 3 procent van de gasverbruikers in Vlaanderen. Dergelijke energieleveranciers moeten elektriciteit en aardgas voor hun klanten integraal aankopen op energiebeurzen. Ze zijn dan ook erg kwetsbaar, zeker nu de prijzen zo de hoogte ingeschoten zijn. “De uitdagingen om de wintermaanden te overbruggen, zijn daardoor helaas te groot geworden voor de Vlaamse Energieleverancier. We hebben daarom de erg moeilijke beslissing moeten nemen om onze activiteiten stop te zetten en de boeken neer te leggen”, zegt CEO Stijn Lenaerts.

Volgens de CEO is er aan de beslissing “uitgebreid overleg” voorafgegaan met de energieregulator VREG, de netbeheerder Fluvius “en de private sector” om een faillissement te vermijden. “Dit is dan ook een beslissing die niet lichtzinnig genomen werd, maar de recente prijsontwikkelingen lieten geen andere keuze.”

Fluvius

Volgens Eric Houtman, federale ombudsman energie, moeten de 70.000 klanten geen schrik hebben om zonder gas of elektriciteit te vallen. “Dat is wettelijk geregeld. Die klanten hebben nu zo’n 10 dagen de tijd om op zoek te gaan naar een andere leverancier. Als ze die niet meteen vinden, neemt netbeheerder Fluvius de klanten tijdelijk over.” Het groot nadeel is wel dat wie nu op zoek moet naar een nieuwe contract bij een leverancier met de huidige hoge tarieven een veel duurder nieuw contract zal moeten afsluiten dan het goedkope contract bij Vlaamse Energieleverancier. “Als ze de reeds betaalde voorschotfacturen willen recupereren, moeten ze de gewone schuldeiser worden bij het faillissement. Ze kunnen dan aanspraak maken op wat nog rest, nadat de bevoorrechte schuldeisers zijn betaald.”

Leveringszekerheid

Ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), verzekert dat “niemand in het donker of in de kou komt te zitten”, zo is te horen op haar kabinet. “Er is dus leveringszekerheid”, wordt benadrukt. “In de eerste plaats zou een dergelijk faillissement erg slecht nieuws zijn voor de klanten. Daarom dat we prioritair voor oplossingen moeten zorgen voor hen. Fluvius en VREG zijn dan ook gevraagd de nodige voorbereidingen te treffen voor het geval dat de rechtbank dinsdag beslist tot het faillissement van een leverancier.”

FEBEG, de federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, benadrukt dat de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten voor gas en elektriciteit ernstige gevolgen hebben voor burgers, bedrijven, maar ook voor de energieleveranciers in België en Europa. “Intussen heeft deze prijsverhoging geleid tot ongeveer 25 faillissementen van leveranciers in het Verenigd Koninkrijk (3 miljoen getroffen klanten), vier in Nederland, maar helaas ook tot een tweede faillissement op de Belgische markt”, aldus FEBEG.

“In deze moeilijke financiële context voor de leveranciers is het ook belangrijk te voorkomen dat de huidige situatie andere leveranciers in de problemen brengt”, zegt Marc Van den Bosch, general manager van FEBEG. “Het gaat om de duurzaamheid van een concurrerende en innovatief commerciële sector die in staat is zijn klanten te ondersteunen en te begeleiden bij de energietransitie.”

Mega

Houtman zegt niet erg verrast te zijn dat het bedrijf failliet ging. “We kregen de voorbije maanden al veel klachten over het bedrijf omdat ze de voorschotfacturen sterk aan het optrekken waren”. Velen verwachten ook dat het Luikse Mega de volgende in rij kan worden, omdat het zich met gelijklopende tarieven in de markt zette. Een goedgeïnformeerde bron vermoedt eerder van niet, omdat het bedrijf volgens nog over veel cash zou beschikken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer