© LW

Fina is 100: “Elk jaar op bedevaart naar Scherpenheuvel”

Halen

Fina Jacobs uit Loksbergen (Halen) heeft de kaap van de honderd jaar gerond. Fina werd als zevende van de negen kinderen geboren in het gezin van Cyriel Jacobs en Leonie Buvens. Haar vader overleed al heel vroeg, wat een zware klap voor de familie betekende. Moeder Leonie was amper 42 jaar toen ze met de negen kinderen achterbleef, zonder inkomen. Pastoor Cuppens ontfermde zich over het gezin en zorgde ervoor dat Leonie de uitbating kreeg van het sportlokaal van voetbalclub Zwarte Leeuw Loksbergen. Zo is het gezin er weer bovenop geraakt.

Fina stak in het café al eens een handje toe. Het legde de kiem van de romance met René Peeters. “Die kwam na afloop van de voetbalmatchen al eens een pintje drinken. René kon het met ons moeder goed vinden en op 17 juli 1946 zijn ze in het huwelijksbootje gestapt”, vertellen dochter Annemie en zoon Jan. Het koppel kreeg vijf kinderen. René werkte als bediende bij de RTT (later Belgacom, Proximus), eerst in Hasselt en nadien in Diest. Fina bekommerde zich om het huishouden en stak ook al eens handje toe in de kledingzaak van haar oudste zus.

Echtgenoot René overleed in 2011. Hij werd 96 jaar. De oudste van hun vijf kinderen, Jos, overleed in 2016 op zijn 68ste. Van de negen kinderen van haar familie is Fina de enige nog in leven.

“Nooit in haar leven heeft ze een druppel alcohol gedronken”, weten Annemie en Jan. Wat dan wel het geheim is van haar hoge leeftijd? “In haar familie bestond de traditie om jaarlijks allemaal samen te voet op bedevaart naar Scherpenheuvel te gaan. Het hele traject lang werd er gebeden. In Scherpenheuvel gingen ze dan eens lekker eten om dan de terugweg aan te vatten.” lw

Naam: Fina Jacobs
Geboortedatum en –plaats: 6 november 1921 in Loksbergen
Beroep: huisvrouw en naaister
Echtgenoot: René Peeters (96 bij overlijden in 2011)
Huwelijk: 17 juli 1946
Kinderen: Jos (68 bij overlijden in 2016), Mia (69), Jan (61), Annemie (57)
Kleinkinderen: Katleen (46) en Stijn (43) Peeters, Isabelle Angelini (46), Jody (33) en Joren (26) Peeters, Elise (31) en Daan (26) Wouters.
Achterkleinkinderen: Mateo (11), Marie-Lynn (7), Kobe (11), Lisl (9), Luna (17) en Dorian (14), Kas (11), Aaron (9) en Belle (6).

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio