©  REUTERS

 

Na de controverse in Jeddah: is het circuit te gevaarlijk voor de Formule 1?

Is het Jeddah Cornich Circuit wat de F1 nodig had? Los van de mensenrechten in Saoedi-Arabië (de positie van de vrouwen, journalisten die vermoord worden,…) is de vraag of het ultrasnelle stratencircuit niet een tikkeltje te extreem is.

Marc Cornelissen

LEES OOK. Zware crash ontsiert Formule 2-race in Saudi-Arabië: stilstaande wagen aan hoge snelheid getorpedeerd

Zeker, het ziet er feeëriek uit onder kunstlicht. Zeker, het is leuk voor de rijders om te rijden en voor de toeschouwers om naar te kijken. Het is uniek, het is extreem. Maar het is toch ook wel gevaarlijk met die enorme snelheden tussen de bandenmuren. Vrijdag en zaterdag bouwde iedereen zijn weekend rustig op, maar op zondag was er de ene crash na de andere. Het stratencircuit is breed genoeg om uit te nodigen tot een aanval, maar bij het minste foutje wacht de muur en bij elke impact rest alleen een safety-car. Een recept dat chaos moet opleveren.

LEES OOK. Chaos compleet in Saudi-Arabië: wedstrijd al twee keer stilgelegd, rivalen Lewis Hamilton en Max Verstappen rijden elkaar bijna van de baan

De Porsche- en F2-race werden zondag ook al getekend en ingekort door crashes. Theo Pourchaire en Enzo Fittipaldi, twee F2-rijders, werden naar het ziekenhuis overgevlogen. Ze waren bij bewustzijn en niet in levensgevaar. Maar blijft dit goed aflopen? (mc)

Meer over Max Verstappen