De energieprijzen lagen in oktober 62,5 procent hoger dan een jaar eerder. 

De energieprijzen lagen in oktober 62,5 procent hoger dan een jaar eerder. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Producentenprijzen in ons land derde hoger in jaar tijd

De prijzen die de producenten van industriële goederen uit de eurozone aanrekenen, zijn aan een recordtempo gestegen. In oktober lagen ze 21,9 procent hoger dan in oktober 2020, zo maakte het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag bekend. België staat in de top van landen met de grootste stijgingen: +34,5 procent op een jaar tijd.

mtmBron: BELGA

Het gaat voor de eurozone om de sterkste stijging sinds de oprichting van de eurozone in 1999. Het vorige record (+16,1%) dateert van september. Analisten hadden voor oktober een stijging van 19 procent verwacht.

Vooral energie weegt fors door: de energieprijzen lagen in oktober 62,5 procent hoger dan een jaar eerder. Zonder de energiesector bedroeg de prijsstijging 8,9 procent.

Ook op maandbasis gingen de producentenprijzen stevig omhoog in de eurozone. Ze lagen in oktober 5,4 procent hoger dan in september.

België zit bij de sterkste stijgers in de eurozone. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen er met 34,5 procent. Dat percentage ligt alleen hoger in Ierland (+89,9%). Op maandbasis tekende België voor de sterkste stijging van de producentenprijzen: +11,2 procent.

Als producenten hun prijzen verhogen leidt dat vaak tot hogere inflatie omdat die hogere prijzen deels worden doorgerekend aan consumenten.

Meer over Eurostat