©  EPA-EFE

Oostenrijkse ex-kanselier Sebastian Kurz kondigt afscheid van politiek aan

Voormalig Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz trekt zich uit de politiek terug. Dat heeft hij donderdag nu ook zelf aangekondigd op een persconferentie. Eerder hadden de Duitse krant Bild en verscheidene Oostenrijkse media het nieuws gebracht.

Bron: BELGA

De 35-jarige Kurz, steevast de “wonderboy van de Oostenrijkse politiek” genoemd, treedt af als voorzitter en fractieleider van de conservatieve ÖVP.

“Vandaag begint een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik kan terugblikken op een politieke carrière van tien jaar. Daar ben ik zeer dankbaar voor”, zo klonk het. “Maar de beschuldigingen van corruptie en de geboorte van mijn zoon hebben mij doen inzien dat er belangrijker zaken zijn in het leven.”

Zwakheden

“Ik ben een mens, maak fouten en heb zwakheden”, zo zei Kurz. “Als kanselier moet je iedere dag zoveel besluiten nemen, dat je van tevoren al weet dat er foute beslissingen tussen zitten. De voortdurende beschuldigingen waren slopend en vermoeiend.”

Kurz stapte in oktober al op als kanselier na beschuldigingen van corruptie. Hij wordt ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren in zijn voordeel, waardoor hij leider van de ÖVP kon worden en daarmee ook bondskanselier.

Partijgenoot Alexander Schallenberg volgde hem op als kanselier.

Meer over Oostenrijk