©  BELGA

NMBS moet nog meer treinen afschaffen door corona-uitval van werknemers

Spoorwegmaatschappij NMBS moet nog meer treinen tijdelijk uit het aanbod halen door de impact van de vierde golf van het coronavirus. Vanaf maandag 6 december zullen er elke dag circa 120 treinritten niet uitgevoerd worden, zo heeft de NMBS donderdag aangekondigd.

mtmBron: BELGA

Deze week waren al een twintigtal piekuurtreinen afgeschaft, en vanaf maandag komt daar een honderdtal andere treinritten per dag bij. Die zijn verspreid over vijf verbindingen. Zo wordt één op de vier IC-treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel tijdens de week geschrapt. De S32 Puurs-Essen-Roosendaal rijdt tijdelijk maar om het uur, in plaats van elk half uur. En de S53 tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren valt volledig weg (maar een IC-trein zal wel stoppen in het station van Beervelde).

Ook de IC-treinen tussen Bergen en Aulnoye en tussen Namen-Charleroi en Maubeuge worden voorlopig geschrapt.

Duidelijkheid

De spoorwegmaatschappij nam de beslissing omdat er veel werknemers afwezig zijn door ziekte of omdat ze in quarantaine zitten. “In functie van de evolutie van de ziektecijfers zal zo snel mogelijk worden teruggekeerd naar het totale aanbod”, zegt de NMBS in een persbericht.

Door de treinen op voorhand te schrappen, kiest de NMBS naar eigen zeggen voor duidelijkheid voor de reiziger. Anders zou die geconfronteerd kunnen worden met onverwacht afgeschafte treinen.

De vierde coronagolf en de strengere maatregelen hebben ook gevolgen voor het aantal treinreizigers. Dat is teruggevallen naar 70 procent van het aantal voor de coronacrisis, zegt de NMBS. In september en oktober was dat nog 80 procent.

Noodgedwongen

Minister van Mobiliteit Georges Gilinet (Ecolo) spreekt in een reactie zijn steun uit voor het treinpersoneel dat, net als de rest van de samenleving, hard getroffen wordt door de coronapandemie. “De NMBS moet zich nu noodgedwongen organiseren om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten rijden, ook in deze moeilijke omstandigheden”, zegt de minister. “Maar wij doen er alles aan om zo snel mogelijk opnieuw alle treinen in te zetten.”

Over welke ritten het precies gaat, vind je op de website van de NMBS.

Meer over NMBS