©  AP

Internationale vrouwentennisbond WTA trekt zich terug uit China na verdwijning Peng Shuai

De Women’s Tennis Association trekt zich terug uit China. Dat maakte de WTA woensdag bekend. De vereniging van professionele tennisspeelsters had de Chinese overheid duidelijkheid gevraagd over de verdwijning van Peng Shuai, maar kreeg die niet. Daarom worden alle Chinese tennistoernooien nu geschorst

Maarten DelvauxBron: BELGA

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Die boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen. Heel wat tennisvedetten, onder wie Novak Djokovic en Chris Evert, en grote instellingen vroegen de autoriteiten in Peking vervolgens duidelijkheid te scheppen over het lot van Peng. Die verscheen vorig weekend opnieuw in het openbaar en ook IOC-voorzitter Thomas Bach had een videogesprek met haar waarin ze zou verklaard hebben veilig te zijn, maar dat neemt de bezorgdheid bij de WTA niet weg.

WTA-voorzitter Steve Simon bevestigde afgelopen weekend twee e-mails te hebben gestuurd naar de Chinese tennisster, “maar het was duidelijk dat haar antwoorden beïnvloed werden door anderen”. “Daarom heeft hij besloten haar niet meer te contacteren via e-mail tot hij zeker weet dat haar antwoorden persoonlijk zijn en niet afkomstig van iemand die haar censureert.”

Woensdag liet de WTA dan weten zich voorlopig volledig terug te trekken uit China.

Later meer...