© Eric Dupain

COLUMN Eric Dupain: Fruit is gezond

Heers -

Eric Dupain schrijft over het leven in Horpmaal, maar durft ook al eens buiten de grenzen te treden.

Eric Dupain

Nu de coronacrisis weer in alle hevigheid toeneemt, treden ‘De Wandenjung’ terug op het voorplan. Thuiswerken zorgt ervoor dat er wat gaten in de kalenders vallen en dus pikten we afgelopen maandag de draad van het wandelen weer op. We waren met vier en ja, de traditionele versnapering voor onderweg ontbrak niet.

Nadat de wagens geparkeerd werden aan VIIO stapten we blijgezind richting Jesseren. Op weg naar het pittoreske dorpje was al twee keer het woord ‘bank’ gevallen. “Weet immand ergens een bank steun?” Toen we in Jesseren het fietspad opdraaiden stond daar… een bank. “Weilank zin fie oan het wandelen?” vroeg Bruno. “Iet meer dan drei killomeiter”, antwoordde Armin. “Dan koene fie geruis inne dreinke”, concludeerde Stefan. De bank zorgde voor de uitnodiging: Zet oech geruis efkes doal. Vertaald naar het Nederlands: neem gerust eventjes plaats.

Stefan plaatste zijn rugzak op de bank en toverde een groene fles met donker brouwsel naar boven. Het bleek zelfgemaakte kriekenjenever te zijn. Het was jaren geleden dat ik dat nog gedronken had en het katapulteerde mij meteen terug naar mijn jeugd. Mijn papa maakte vroeger kriekenjenever. Het recept is heel simpel: een halve liter Extra Smeets, 30 krieken en 30 klontjes suiker. Na drie maanden mag je er al van drinken, maar hoe langer het brouwsel staat, hoe beter het wordt. Het goedje werd bewaard in van die dikke glazen potten met een knoert van een elastiek om alles luchtdicht te houden.

Toen Anneke en ik ergens in 1994 onze nieuwe woning betrokken, kwamen er op een avond vrienden op bezoek. Eén vrouw beklemtoonde dat ze géén alcohol dronk. “Maar fruit, dat vind ik zalig. Mag ik wat van die kersen in de pot? Ze zien er wel een beetje raar uit, maar ik wil ze wel proeven.” Die kersen waren al dik twee jaar ondergedompeld in Extra Smeets... De avond vorderde en de dame in kwestie werd met de minuut, of beter gezegd per kers, vrolijker en vrolijker. Op het einde van de avond was er één iemand ladderzat: juist... zij!

Zo’n zelfgemaakt brouwsel is lekker, maar verraderlijk. Maar een getraind drinker en/of een struise persoon op zo’n manier kunnen verrassen, lijkt me uitgesloten. Zo iemand als Balou bijvoorbeeld… die viert zondag zijn 50ste verjaardag. Het feestje werd, hoe kan het ook anders, uitgesteld omwille van dat vieze beestje dat ons maar blijft kloten. (zucht) Of zijn het wijzelf die ons een kloot aftrekken omdat we niet meer willen luisteren, alles beter denken te weten en bijgevolg eigenwijs zijn? Geen feestje, maar wel een eervolle vermelding in deze column: gelukkige verjaardag Johan. En vergeet het niet: fruit is gezond!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio