© Serge Minten

Landbouwers met tractoren veroorzaken grote verkeerschaos op Hasseltse grote ring

Namiddag vertrok een grote manifestatie van de boeren op Park H, bij de Trixxo-arena. Een lange stoet actievoerders reed de Hasseltse kleine ring op. De stoet zorgde voor een erg zware avondspits in en rond Hasselt. “Flink meer dan 500 tractoren rijden vandaag in Hasselt. Meer dan wij zelf durfden hopen. Dit zegt toch genoeg”, zeggen organisatoren Ferm, Groene Kring en Boerenbond.

In tegenstelling tot de eerste plannen, waarbij twee rondjes Groene Boulevard geprogrammeerd stonden, zou er dat nu - omwille van het enorme aantal tractoren - maar één rondje gaan worden. De cirkel is ondertussen rond. Terwijl nog altijd nieuwe tractoren de ring opdonderen, komen de koplopers alweer in zicht. Enkele chauffeurs waagden zich zelfs aan een rondje achteruitrijden.

 © SD / DJ

De laatste tractoren draaien rond 17 uur de Kleine ring rond Hasselt op. Stilaan rijdt daar ook weer autoverkeer achter de landbouwvoertuigen aan. De anderen rijden intussen weer richting Park H aan de Trixxo Arena. De LRH-agenten laten intussen de auto’s aan de Koning Boudewijnlaan afbuigen richting Diepenbeek. Aan het Dusartplein leek geen einde aan de tractorenkolonne te komen. Toeterend rijden ze de rondweg op.

“De koeien wachten”

Rond half 6 gingen de landbouwers terug naar hun bedrijven. “We zijn al aan de late kant. De koeien wachten bijvoorbeeld niet graag om gemolken te worden.” Terug naar de realiteit van elke dag. “Maar de politici moeten weten dat we klaar staan voor nieuwe en hardere acties. Als boeren echt boos worden en moeten vechten voor hun bedrijf en hun gezin, dan wordt het uitkijken hoe ze daar mee zullen omspringen.”

Rond 17 uur draaiden de laatste tractoren de kleine ring In Hasselt op aan het Dusartplein. ©  DJ

Prik tussen tractoren

In het vaccinatiecentrum van ELZ Herkenrode in de Trixxo-gebouwen komen vanmiddag 650 mensen hun prikje laten zetten. Die worden helemaal gescheiden van de landbouwtractoren, al was de site bereiken geen pretje. Daarom werd een tweede deel van de enorme parking langs de Trichterheideweg opengesteld.

 ©  Sven Dillen

 ©  Geert Houben

dj

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio