©  rr

Opgelet: valse mails over boosterprik hebben het op je bankgegevens gemunt

Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt dat er valse e-mails over de boosterprik circuleren. U krijgt een nepmail waarna de criminelen bankgegevens proberen los te peuteren. “Controleer het e-mailadres van de verzender. Dat moet cov19-vaccin@doclr.be zijn.”

Geert Houben

“De nepmail ziet er heel echt uit”, moet ook Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid toegegeven. “Net als in de zomer hebber wij er ook nu al meerdere meldingen over gekregen. Toen hebben wij een klacht ingediend bij de gerechtelijke politie en zullen dat nu opnieuw doen. Het Nationaal Crisiscentrum heeft dit ook opgepikt en melding gedaan aan het Centrum voor Cyberveiligheid.” Wie verder klikt op zo’n phishingmail komt terecht op een pagina met een inlogscherm van de bank, maar dat is een nepsite waar u kostbare gegevens kunt achterlaten. Ook in Nederland is intussen een gelijkaardige mail opgedoken.

Check mailadres

Daarnaast zijn er nog andere signalen waarna de alarmbel moet afgaan wanneer u een phishingmail voor een eerste vaccinatie of een boosterprik ontvangt. “Je echte mail komt van cov19-vaccin@doclr.be en niet van cov19vaccin@emailserv.com dat onder meer de ronde doet . De uitnodiging ontvang je niet alleen via mail, maar ook per post en in je burgerprofiel op www.vlaanderen.be”, weet Vandenreyt.

Gebonden aan actualiteit

Volgens Katrien Eggers van het Centrum van Cyber Security doen er meerdere nepmails voor een boosterprik de ronde. “Wij hebben al meldingen ontvangen van banken en het Nationaal Crisiscenter. Het is typisch dat deze phishingmails weer gelinkt zijn aan de actualiteit. Wij merken vaak dat zodra er een aankondiging komt voor sommige zaken, dat criminelen nog de dag zelf nepmails versturen. Hoeveel mails er al verstuurd zijn? Daar hebben wij geen zicht op, net zomin als op het aantal klachten.” Tot slot heeft de communicatieverantwoordelijke nog een gouden tip. “Ga naar je inlogpagina op je e-box of via je burgerprofiel en check daar of er een uitnodiging is. Daar log je in via Itsme of via je e-id. Zodra je de vraag krijgt om bankgegevens in te vullen, moet je weten dat het verdacht is. Wie toch in de val getrapt is, contacteert zo snel mogelijk zijn bank en moet hopen dat ze een betaling door de criminelen kunnen tegenhouden. Dien vervolgens klacht in bij de politie.”

Meer info over je uitnodiging voor COVID-19 vaccinatie. Check ook: www.safeonweb.be

Dit is de echte mail:

En dit is de valse:

Meer over Coronavaccin

Aangeboden door onze partners