GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD WELLEN. Oppositie wil af van ouderwetse belastingen

Wellen
Toon Royackers

Ouderwetse belasting: De gemeente Wellen heft nog steeds een ‘belasting op drijfkracht’. “Een heel ouderwetse belasting die de meeste gemeenten al lang hebben afgeschaft”, merken zowel Stijn Vandersmissen (Open VLD) als Gerry Briers (N-VA) op. “In 2019 waren er nog zestien Limburgse gemeenten met zo’n belasting. Dit jaar zijn er dat nog maar elf. Wanneer gaat Wellen die eindelijk eens afschaffen?” Volgens Schepen Ilse Bosmans (CD&V) is dat niet zo eenvoudig. “Doorgaans wordt ze vervangen door een belasting op vervuiling. Maar dat betekent een hele verschuiving. We willen het alleszins wel bekijken.”

Gratis naamsverandering voor transgenders: Stéphanie Billen (Open VLD) stelde voor de naamsverandering voor transgenders in Wellen gratis te maken. “Nu moet iedereen die van naam verandert nog vijf euro kosten betalen. Kunnen we dat voor transgenders na een geslachtsverandering niet gratis maken?” Volgens de gemeente gaat het echter om een lage, administratieve kost.

Voorbereiding volksraadpleging: Wellen heeft nu een gemeenteraadscommissie, die de volksraadpleging over het al dan niet fusioneren van de gemeente moet voorbereiden. Burgemeester Els Robeyns (sp.a-ROB) stelde voor om meteen ook een voorzitter aan te duiden. “Kwestie van tijd te winnen.” Maar raadslid Marc Weeghmans (Open VLD) wees er op dat het punt niet op de agenda stond. Daarmee werd het uitgesteld naar de gemeenteraad van december. “Betreurenswaardig,” zuchtte Gerry Briers (N-VA) na afloop. “Kunnen we de zaken niet wat meer vooruit laten gaan? Wij gaan alvast beginnen met de inwoners objectief te informeren.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio