©  ANP

Heeft Bart Swings nieuw wapen voor Olympische Winterspelen gevonden? “Ik moet dan wel op de been blijven”

Als Bart Swings de komende maanden aantreedt voor een race op de massastart, dan monteert hij andere ijzers. Dezelfde schoenen, maar andere ijzers en een andere ronding. Daarmee wil de Europese kampioen in de laatste ronden van de mini-marathon hogere snelheden kunnen ontwikkelen en toch stabiel op de schaatsen staan. “Ik weet dat ik een slotronde in 23,8 aan kan, maar dan moet ik wel op de been blijven”, zegt Swings. 

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City en Calgary heeft de beste Belgische schaatser de mogelijkheid te tonen of die aanpak werkt. Door de ijle lucht op de hooglandbanen, respectievelijk 1425 en 1105 meter boven de zeespiegel, zullen de snelheden nog hoger zijn dan op de vertrouwde piste in Heerenveen. De eerste massastart is zaterdag.

Sinds het einde van het vorige seizoen, was Swings maanden bezig met het finetunen van zijn schaatsen. Hij moest in de beslissende fase van zijn races zijn snelheid volledig op het ijs kunnen overbrengen, maar vast op de schaats staan. Daarbij heeft hij zich laten adviseren door Dave Versteeg, de materiaalman bij Team IKO, waarvan Swings deel uitmaakt. Versteeg is een vroegere Nederlandse shorttracker, die vier keer nationaal kampioen werd.

 ©  EPA-EFE

Niet alleen de massastart

Swings is sinds vrijdag in Salt Lake City. Hij wordt gezien als specialist op de massastart, het onderdeel waarop hij drie jaar geleden tijdens de Winterspelen in Pyeongchang zilver won. Maar zelf wil hij bij de Spelen in Peking (4 tot en met 20 februari) ook op de 1500, de 5000 en de 10.000 meter starten. Het programma biedt hem, net als vier jaar geleden, die mogelijkheid. Het wordt de derde keer dat Swings aan de Spelen deelneemt. 

“Als ik me plaats, ga ik zeker ook de tien kilometer rijden. In Stavanger liep die best goed, totdat ik een klap van de hamer kreeg. In Polen was de 5000 meter van een goed gehalte en op de 1500 meter is het verschil met de toppers te overzien.”

Na twee wereldbekerwedstrijden wil Swings alleen de pet afnemen voor Nils van der Poel, de Zweed die met 12:38.92 en 6:15.56 de lange afstanden beheerste. Zijn voorsprong op nummer twee op de langste afstand was achttien seconden, oftewel ruim een halve baan.  “Het is indrukwekkend hoe sterk hij rond schaatst.”

LEES OOK. De Van der Poel waar heel Nederland nachtmerries van heeft: vijf dingen die u moet weten over hét schaatsfenomeen van 2021

 ©  BELGAIMAGE

In Salt Lake City treffen Swings, Mathias Vosté, Stien Vanhoutte en Sandrine Tas de beste schaatsers van de wereld. Een week later in Calgary zal een aantal Nederlanders er niet bij zijn. Als zij de quotaplaatsen voor de Spelen binnen hebben, bereiden ze zich voor op het eigen olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, waar in de laatste dagen van december de echte startplaatsen voor de Spelen worden verdeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer