©  BELGA

Bpost moet binnen 9 jaar 60 procent minder CO₂ uitstoten

Door pakjes te leveren met elektrische voertuigen en postkantoren optimaal te isoleren wil Bpost binnen 9 jaar 60 procent minder CO₂ uitstoten. “Daarnaast zal het bonussenbeleid van topmanagers deels afhankelijk worden gemaakt van klimaatdoelen. Ik wil dat duurzaamheid echt in het DNA van Bpost komt”, zegt minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) in haar beleidsnota die ze dinsdag voorstelt aan de Kamer.

Bron: BELGA

“De uitstoot van CO₂ van onder meer Bpost-bestelwagens en verwarming bedroeg in 2019 vlak voor corona 76 kilo ton. Onze mensen becijferden dat die uitstoot met maar liefst 35 procent zou toenemen tegen 2030 als er niets gebeurt”, aldus de minister, die een duurzaamheidscharter afsloot met Bpost. 

De Sutter wijst op de sterke stijging van het aantal pakjes: “In 2010 leverden alle postbedrijven – dus niet alleen Bpost – 72 miljoen pakketten in ons land. Tien jaar later zijn dat er ongeveer 336 miljoen.”

Er rijden nu 18.000 wagens van Bpost rond in ons land. Tegen 2030 zullen die allemaal op groene elektriciteit rijden. “Ik ben bij dat Bpost mee op de klimaatkar springt”, zegt Petra De Sutter. 

Op weg naar CO₂-neutrale activiteiten, kan Bpost de uitstoot van haar bedrijf compenseren. “Wat Bpost uitstoot, zou het bedrijf intussen kunnen compenseren door bomen aan te planten of te investeren in projecten rond groene energie. Sommige postbedrijven doen dat al. Zo krijg je CO₂-neutrale pakjes. Het spreekt voor zich dat de beperking van CO₂-uitstoot door de eigen activiteit wel het allerbelangrijkste blijft”, aldus nog de minister.

De Sutter ziet ook mogelijkheden in het koppelen van concrete groene doelen aan de hoogte van de bonussen die het hele directiecomité van Bpost krijgt. De minister denkt onder meer aan het aantal zonnepanelen dat gelegd wordt of aan hoeveel procent CO₂-uitstoot wordt verminderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer