©  Dieter Telemans

Aantal coronabesmettingen en overlijdens stijgen met 15 procent

De groei van het aantal besmettingen met het coronavirus lijkt iets te vertragen in ons land, zo blijkt dinsdag uit de jongste cijfers van Sciensano. Ook viroloog Steven Van Gucht zegt dat de besmettingscijfers minder snel oplopen. “Dat is een positief teken, maar we zijn er nog lang niet”, luidt het.

adbBron: BELGA

Concreet raakten er in de week van 20 tot 26 december dagelijks gemiddeld 17.796 mensen besmetmet het coronavirus in ons land. Dat is een stijging met 15 procent tegenover de week voordien. Van Gucht merkt op dat tot voor enkele dagen er stijgingen waren van 20 à 30 procent. Hij waarschuwt er wel voor dat er nog altijd sprake is van een toename, en het dus belangrijk wordt om de curves weer naar beneden te krijgen. “Tegen Kerstmis en Nieuwjaar, dat zal nog een moeilijke opgave worden”, zegt de viroloog.

De vertraging komt er ongeveer twee weken na de invoering van strengere coronamaatregelen, zoals mondmaskers en telewerk. Voor het effect van de recentelijk aangekondigde maatregelen, zoals de sluiting van het nachtleven, is het nog te vroeg.

Er werden de voorbije week ook meer coronatesten afgenomen, blijkt nog uit de cijfers van Sciensano: gemiddeld 117.595 per dag. Volgens VUB-professor Dirk Devroey waren er donderdag alleen al 139.471 testen, een nieuw record. De positiviteitsgraad bedraagt momenteel 16,1 procent.

Het reproductiegetal daalt licht en bedraagt nu 1,07. Als het getal hoger is dan 1 neemt de epidemie in kracht toe.

Ook het aantal ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19 neemt nog altijd toe. Tussen 23 en 29 november waren er dat dagelijks gemiddeld 316,3, een toename met 13 procent in vergelijking met de voorgaande week. Maandag lagen er 3.698 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 757 op intensieve zorgen. Op een week tijd kwamen er 103 Covid-patiënten bij op intensieve. De bezettingsgraad op ICU is het grootst in Luxemburg, West- en Oost-Vlaanderen en in Limburg, blijkt nog uit het rapport van Sciensano. Dat zijn ook de provincies waar de epidemie het hevigst woedt.

De afgelopen week stierven er dagelijks gemiddeld 39 mensen aan Covid-19 (+15%). Daarmee stijgt de dodentol sinds de start van de pandemie tot 26.966.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer