©  BELGA

Federale topministers buigen zich vrijdag voor het eerst over kernuitstap

Het kernkabinet zal zich vrijdag voor het eerst buigen over het rapport over de kernuitstap. Dat rapport van de administratie onderzoekt de bevoorradingszekerheid en de impact op de elektriciteitsprijzen van het sluiten van alle Belgische kerncentrales. Een politiek zeer beladen onderwerp, waar de Franstalige MR binnen de regering niet wil van weten.

Bedoeling is dat federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vrijdag zowel het rapport als de begeleidende nota komt toelichten. “Een belangrijk en bijzonder technisch dossier dat een grondige en gedetailleerde bespreking vereist”, klinkt het in regeringskringen.

Daarmee springt de federale regering wel wat losjes om met haar eigen deadline. Tegen het “einde van november” zal het rapport er liggen, voor politieke duidelijkheid is het nog wat wachten. Al helemaal omdat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het niet nalaat om in de verf te zetten dat hij een kernuitstap een slecht idee vindt.

Oppositiepartij N-VA, die al langer stormloopt tegen de kernuitstap, duwt graag op de tere plek. Zeker nu de deadline niet zo strikt lijkt. “Ondanks de beloofde deadline weigert Vivaldi nog steeds duidelijkheid te scheppen over het al dan niet open houden van de jongste kerncentrales. Kan een dogmatische minderheid alles blijven uitstellen tot ons energiebeleid definitief verziekt is?”, tweet partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA).  (agy)

Meer over Kernuitstap