©  AFP

Vijf jaar cel gevraagd voor de Franse ex-premier François Fillon

Het openbaar ministerie heeft maandag vijf jaar gevangenis geëist voor de voormalige Franse premier François Fillon. Daarvan zijn er vier voorwaardelijk. Ook voor zijn vrouw en een medewerker werden voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist.

De rechtse politicus François Fillon was de topfavoriet voor de Franse presidentsverkiezingen van 2017. Maar zijn campagne ontspoorde nadat bekendraakte dat hij zijn vrouw Penelope Fillon jarenlang onterecht met overheidsgeld betaalde, door haar een nepbaan te geven als parlementaire medewerker. Vorig jaar werd hij daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld, maar Fillon is in beroep gegaan.

Maandag heeft het openbaar ministerie vijf jaar cel geëist, waarvan er vier voorwaardelijk zijn. Naast de gevangenisstraf, die werd omgezet in huisarrest met een elektronische armband, vroeg het openbaar ministerie ook een boete van 375.000 euro en 10 jaar onverkiesbaarheid.

Voor Penelope Fillon werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar, een boete van 100.000 euro en twee jaar onverkiesbaarheid geëist.

Voor zijn voormalige parlementaire medewerker Marc Joulaud wordt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en vijf jaar onverkiesbaarheid geëist. (sgg)

Meer over Frankrijk