©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Controle

Nieuwe soort drugs gevonden bij controle in Hoeselt: cocktail van hoestsiroop met frisdrank of snoep

Hoeselt -

Bij een controle op de Bilzersteenweg in Hoeselt heeft de politie een nieuwe soort drugs in beslag genomen. Het gaat om een stroperige vloeistof die de naam ‘Lean’ heeft. De bestuurder heeft zijn rijbewijs voor vijftien dagen moeten inleveren.

Mireille Maes

De auto uit Oudsbergen werd zondag in Hoeselt aan de kant gezet. Er zaten drie personen in. Een van hen had speed bij. In een plastic fles vonden de agenten nog een stroperige vloeistof. Vlakbij lagen nog twee van die flessen. Die had het trio net voor de controle uit de auto gegooid.

Purper drank

Bij een huiszoeking werden gebruikershoeveelheden cannabis, speed en opnieuw dezelfde stroperige vloeistof gevonden. Ook werden aanmaakproducten voor drugs gevonden. Een eerste onderzoek wijst erop dat de verdachte siroop een nieuwe soort drugs betreft, met name ‘Lean’ ook bekend onder de naam ‘Purple drank’ of ‘Syrup’. Het zijn straatnamen voor een cocktail van hoestdrank met frisdrank of snoep. De stoffen in het drankje die een roes opwekken, zijn codeïne, dextromethorphan en promethazine.

Speekseltest

De bestuurder van de wagen legde een positieve speekseltest af. Hij moest meteen zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren. Omdat hij ook geen geldige verzekering kon voorleggen, werd zijn auto getakeld. Op het commissariaat in Bilzen werd de passagier verhoord bij wie de huiszoeking gebeurde. Hij zal zich op een later moment moeten verantwoorden voor het drugsbezit, wapenbezit en vermoeden van drughandel.

Hiphop

Voor professor toxicologie Jan Tytgat is ‘lean’ niet meer helemaal nieuw. “Het is een drug die recent vanuit het Amerikaanse hiphopmilieu naar hier is overgewaaid. De frisdrank of snoep wordt aan codeïne, dextromethorphan of promethazine toegevoegd om het lekker te maken. Het middel werkt eerder dempend en kan ook duizeligheid veroorzaken.”

Dat het middel aan populariteit wint, heeft volgens de professor vooral te maken met de laagdrempeligheid om eraan te geraken. “Voor hoestsiropen met dextromethorphan of middelen tegen allergie waar promethazine in zit, moet je niet altijd een voorschrift hebben. Door er wat frisdrank of snoep bij te doen, heb je een relatief goedkoop roesmiddel. Daarom is het vooral populair bij de jeugd. “

Risico

Geheel ongevaarlijk is het paarse drankje trouwens niet. “Je kan er allerlei bedenkingen bij maken. Het is een cocktail van ingrediënten. Je weet dus nooit zeker wat erin zit. Daarbij kan het in combinatie met een andere drugs gevaarlijk worden. Op termijn treedt er ook gewenning op. Bovendien kan de stof in het lichaam door de ontgiftende lever worden omgezet in morfine en zit je dus met zwaardere drugs in je lichaam.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio