©  EPA-EFE

OVERZICHT. België was het eerste land in Europa, maar ook hier werd de omikronvariant al vastgesteld

Als eerste Europese land meldde België enkele dagen geleden een eerste besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Ondertussen duikt de nieuwe, meer besmettelijke variant die het eerst in Zuid-Afrika werd vastgesteld, wereldwijd in steeds meer landen op. Een overzicht.

Michaël Temmerman

LEES OOK. Dit weten we al over nieuwe omikronvariant: van “vreselijk stekelprofiel” tot mogelijk zes keer besmettelijker dan deltavariant (+)

EUROPA

De eerste bevestigde besmetting met de omikronvariant in Europa werd in België genoteerd. Het ging om een niet-gevaccineerde vrouw die op 11 november vanuit Egypte was teruggereisd naar ons land en op 22 november milde symptomen had gekregen. Sindsdien doken er nog geen bijkomende gevallen op.

Met dertien bevestigde gevallen moet Nederland momenteel alleen Zuid-Afrika laten voorgaan in de lijst met landen waar de omikronvariant is vastgesteld. Afgelopen vrijdag keerden in totaal 624 reizigers met het vliegtuig terug uit Zuid-Afrika. 61 van hen hebben een positieve coronatest afgelegd en bij minstens 13 ging het dus om de omikronvariant. Mogelijk loopt dat aantal nog op, want het onderzoek is nog niet afgerond. De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roept reizigers die sinds maandag in zuidelijk Afrika geweest zijn, op om zich onmiddellijk te laten testen.

LEES OOK. Echtpaar op Schiphol aangehouden voor vlucht uit quarantainehotel

In Duitsland gaat het in totaal voorlopig om drie gevallen. In München werden zaterdag twee besmettingen met de omikronvariant gemeld bij reizigers die op 24 november met het vliegtuig teruggekeerd waren uit Zuid-Afrika en ook in deelstaat Hessen werd zondag één besmetting bevestigd.

Net als in ons land werd in Italië voorlopig één omikrongeval opgespoord, zo werd zaterdagavond gemeld. Volgens het Hoger Gezondheidsinstituut (ISS) werd “een positief staal afgenomen bij een patiënt afkomstig uit Mozambique”. De patiënt en zijn gezinsleden zouden wel in goede gezondheid verkeren.

In het Verenigd Koninkrijk gaat het voorlopig om drie omikrongevallen, zo bevestigde het gezondheidsbeveiligingsagentschap zondag. Een van de drie zou vanuit Zuid-Afrika Westminster in Londen hebben bezocht, maar zou zich nu niet meer in het land bevinden. Ook de andere twee “konden worden gelinkt aan een reis naar het zuiden van Afrika”, aldus premier Boris Johnson afgelopen weekend.

In Denemarken werden zondag twee besmettingen vastgesteld met de omikronvariant van het coronavirus. Het gaat om reizigers vanuit Zuid-Afrika. De reizigers zitten in quarantaine en ook hun naaste contacten worden geïsoleerd.

Zaterdag werd in het ziekenhuis van Liberec, in het noorden van Tsjechië, bij één patiënt de stam van de omikronvariant vastgesteld.

Het ministerie van Volksgezondheid van Zwitserland heeft zondag op Twitter aangekondigd het eerste mogelijke geval te hebben vastgesteld bij een persoon die een week geleden teruggekeerd is uit Zuid-Afrika. “De volledige sequentie zal de komende dagen duidelijkheid scheppen”, klonk het.

LEES OOK. Arts die omikronvariant als eerste opmerkte bij patiënten: “Hun symptomen waren zo anders”

AFRIKA

De omikronvariant werd het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika. Niet verwonderlijk dus dat daar ook al het meeste gevallen werden gemeld. Het totaal aantal besmettingen met het coronavirus nam er de afgelopen weken een enorme vlucht, van een paar honderd naar 3.220 per dag. Gezondheidsexperts denken dat de omikronvariant verantwoordelijk is voor ongeveer 90 procent van de nieuwe gevallen.

In Botswana, waar de variant ook als een van de eerste landen werd vastgesteld, stond de teller vrijdagavond op vier bevestigde gevallen. Naar nog eens elf verdachte besmettingen wordt onderzoek gedaan. Daarmee staat het land op de lijst officieel onder Nederland, al is het daadwerkelijke aantal vermoedelijk veel hoger.

Hoewel de “Belgische” omikronbesmetting vastgesteld werd bij iemand die terugkeerde uit Egypte, werden er in het Afrikaanse land zelf nog geen omikrongevallen bevestigd.

Sinds zondag geldt in ons land een inreisverbod voor negen landen in zuidelijk Afrika. Het gaat om Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zambia, Zimbabwe en Malawi. Hoewel de kans erg groot is dat de omikronvariant ook daar al circuleert, werden er nog geen officiële gevallen bevestigd. Belgen en mensen met hoofdverblijfplaats in België kunnen wel naar ons land vliegen, maar moeten wel tien dagen in quarantaine bij terugkomen als ze de voorbije twee weken in die landen doorgebracht hebben.

LEES OOK. Vaccinoloog Pierre Van Damme: “Niet panikeren, omikronvariant kan goed nieuws zijn”

AZIË

Ook in Israël werd al één bevestigde besmetting met omikron gemeld. Zeven mogelijke bijkomende gevallen worden er onderzocht. Het land heeft intussen - net als Japan (waar nog geen gevallen werden gemeld) - de grenzen gesloten voor buitenlanders.

Hongkong telt ook twee bevestigde besmettingen. Volgens gegevens van de regering is de omikronvariant binnengebracht door een reiziger uit Zuid-Afrika, die zich sinds zijn aankomst op 11 november in een quarantainehotel bevond. Op 13 november legde die een positieve test af. Vermoed wordt dat de man - ondanks een strenge isolatie - toch een zestigjarige man in de kamer tegenover de zijne in het quarantainehotel had besmet. Die zestiger testte positief op 18 november, bij een vierde PCR-test.

AMERIKA

In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Het gaat om twee mensen die recent in Nigeria zijn geweest. Ze zitten in quarantaine. De gezondheidsautoriteiten zijn nu op zoek naar eventuele contacten.

OCEANIË

Twee reizigers in Australië hebben zondag positief getest op de omikronvariant. Beide passagiers kwamen zaterdag aan in Sydney vanuit zuidelijk Afrika via Qatar. Dat melden de gezondheidsautoriteiten aan Australische media.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's