© Thijs Pattyn
Aanhoudende regen leidt tot wateroverlast in West-Vlaanderen
Het water staat de Westhoek stilaan aan de lippen: ondergelopen wegen worden plaatselijk afgesloten en inwoners vragen zandzakjes om hun huizen te beschermen. Door gladde wegen waren er ook enkele ongevallen. Ook elders in de provincie is er wateroverlast. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.
Beken en grachten in de Westhoek lopen vol, en over, door de onophoudelijke regen. “Bepaalde woningen op het platteland kregen al water binnen, maar er zijn nog geen kritieke overstromingen die hele dorpskernen bedreigen”, zegt Kristof Louagie, communicatieambtenaar van Brandweer Westhoek. “Heel wat landelijke wegen zijn wel al overstroomd. Het is opletten geblazen wanneer je met de wagen door zulke straatjes moet, omdat de grachten niet meer zichtbaar zijn.”
Door bijkomende gladheid aan de kust begonnen verschillende wagens zelfs te slippen en belandden ze naast de weg. Het merendeel van de tientallen brandweerinterventies in de regio beperkt zich wel tot ondergelopen straten door grachten, die het water niet meer kunnen slikken.
Zandzakken
“In de regio rond Poperinge, Ieper, Lo-Reninge en Alveringem werden al straten afgesloten en zijn een aantal huizen beschermd met zandzakken voor het geval het water nog meer zou stijgen. Deze huizen blijven bereikbaar, maar er wordt de komende periode nog heel wat regen voorspeld”, aldus Louagie.
Onder meer de Kapellestraat bij Ieper is plaatselijk ondergelopen en tijdelijk afgesloten. “Op dit moment zijn in Ieper drie straten afgesloten. Voorlopig zorgt dat alleen lokaal voor kleine problemen”, zegt Stijn Fertin, hoofd van de Ieperse technische dienst. “Samen met de provincie doen we een inspectie. We zijn waakzaam, want er mag niet veel meer bijkomen.” (Lees verder onder de foto)
Onder meer de Kapellestraat bij Ieper is plaatselijk ondergelopen en tijdelijk afgesloten. — © ptb
Ook bij brandweerzone 1 in het noorden van de provincie kwamen er heel wat oproepen binnen voor wateroverlast. Vooral in de regio rond Gistel liepen heel wat kelders onder water en stonden straten blank. In de rest van de provincie viel het al bij al mee. De brandweer van zone Fluvia kreeg een achttal oproepen, in de zone Midwest kregen ze amper vier telefoontjes voor wateroverlast.
Brandweerofficier in ziekenhuis na slippartij
Een spekglad wegdek zorgde zondagmiddag dan weer voor een vijftal slippartijen op de A11 tussen Brugge en Knokke. Ook een brandweerwagen op weg naar een interventie deelde in de brokken.
Hevige hagelbuien toverden de rijbaan op bepaalde plaatsen in een mum van tijd om tot een ijspiste. Heel wat bestuurders lieten zich verrassen, waardoor de hulpdiensten de handen vol hadden. Langs de autosnelweg A11 tussen Brugge en Knokke, ter hoogte van Brugge-Zeehaven, gingen in beide richtingen een vijftal voertuigen aan het slippen. Ze kwamen tot stilstand in de middenberm of tegen de vangrails.
Een van de voertuigen is een commandowagen die op weg was naar de Tortellaan in Knokke-Heist, waar een privézwembad leegliep in een kelder. Daarbij waren chloordampen vrijgekomen. De bestuurder van het brandweervoertuig, een brandweerofficier uit Torhout, werd ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. De vijftiger bleef bij bewustzijn en op het eerste gezicht zouden zijn verwondingen meevallen. De man zat alleen in het voertuig, dat door het ongeval zwaar beschadigd raakte. Bij de andere ongevallen bleef het bij blikschade.
Noodnummer geactiveerd
Omdat ook in andere delen van het land hevige regenval voorspel wordt, heeft het KMI code geel afgekondigd tot maandagochtend en het noodnummer 1722 geactiveerd. Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket op www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, benadrukt de overheidsdienst. “Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar je kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn”, aldus de FOD Binnenlandse Zaken. (Lees verder onder de foto)
Onder meer een deel van de Kapellestraat liep onder bij de Ieperse deelgemeente Brielen. — © Thijs Pattyn
“Gebruik bij voorkeur het e-loket. Hierdoor vermijd je dat je misschien lang aan de lijn moet blijven voordat je een operator aan de lijn krijgt. Een aanvraag via het e-loket wordt door de brandweer op dezelfde manier afgehandeld als een oproep naar 1722. Je zal dus niet sneller geholpen worden als je naar 1722 belt”, klinkt het nog.
Hoofdpunten
Miljoenendeals, dure etentjes en 1.000 euro per uur voor zijn ex: het luxeleven van Tony Coonen
Genkse pizzabakker en drie andere vermeende leden van ‘ndrangheta overgeleverd aan Italië, advocaten in beroep
De Voorzorg liep bijna 3 miljoen euro mis bij vastgoeddeals van Tony Coonen
Van KRC Genk tot Champions League-winnaar? Terug naar de Genkse jaren van KDB: “De wereld kon hem gestolen worden”
Beste van Plus
Lees meer
Al 30 jaar aan de zijde van mensen in laatste levensjaar: “Waarom zou je geen Porsche mogen kopen als je binnenkort gaat sterven?”
COLUMN. “Achter de façades en gordijnen van Little Tokyo leeft nog oud verdriet”
Vier grootste festivals mogen de herbruikbare beker nog een jaartje in de kast laten
Opnieuw rem op nieuwe opleidingen aan Vlaamse hogescholen?