©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

NMBS geschokt door nieuw geval van fysieke agressie op treinbegeleidster

In een trein in het station van Ottignies is een treinbegeleidster vrijdagavond het slachtoffer geworden van ernstige fysieke agressie. Spoorwegmaatschappij NMBS veroordeelt zaterdag in een mededeling het incident en hekelt de forse stijging van het aantal gevallen van agressie tegenover het spoorwegpersoneel.

Laurence TorckBron: BELGA

Dit jaar registreerde de NMBS al meer dan 1.300 gevallen van agressie jegens personeelsleden. Dat is een toename van maar liefst 56 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en van 53 procent in vergelijking met het jaar voordien, voor de coronacrisis uitbarstte. Vooral sinds begin september van dit jaar is een duidelijke stijging van het aantal gevallen van agressie merkbaar, zegt het bedrijf. Terwijl de incidenten tot voor kort voornamelijk volgden op discussies met reizigers die niet over een geldig vervoersbewijs beschikken, gaat het nu vaak over het niet-respecteren van de sanitaire maatregelen, signaleert woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS.

LEES OOK. NMBS verhoogt tarieven in februari, ook prijs van school- en werkabonnementen stijgt

Spontane acties

Meer details omtrent het recente incident kan Temmerman niet geven, maar hij laat wel weten dat het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis en intussen de afdeling intensieve zorg heeft kunnen verlaten. Er is een onderzoek opgestart om de daders te vinden, waarbij ook gebruik zal worden gemaakt van de aanwezige bewakingscamera’s. Topvrouw Sophie Dutordoir roept intussen opnieuw op tot respect en noemt elke vorm van agressie tegenover het NMBS-personeel onaanvaardbaar. Als gevolg van de agressie zijn er bij het personeel spontane acties ontstaan, waardoor verschillende treinen werden geschrapt. 

De NMBS benadrukt in haar reactie tot slot dat de spoorwegmaatschappij voor elk geval van agressie een klacht indient en zich burgerlijke partij stelt. Er is ook aan justitie uitdrukkelijk verzocht om elke daad van agressie te vervolgen en een nultolerantie te hanteren, luidt het.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet schaart zich in een mededeling aan Belga achter de verklaring van de NMBS-directie. “Geen enkele daad van geweld tegen het NMBS-personeel, of meer in het algemeen tegen personen met een publieke functie, is aanvaardbaar. Achter het uniform staan mensen, moeders en vaders, die respect verdienen voor de essentiële rol die zij spelen bij het waarborgen van de veiligheid van de reizigers en een vlot treinverkeer. Al mijn solidariteit gaat uit naar hen”, aldus de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer