© tvl

Ben Weyts boos omdat leerkrachten niet prioritair gevaccineerd worden: “Dan doen we het zelf”

“Ik begrijp dit niet.” Een misnoegde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de beslissing om bij de uitrol van de boostercampagne geen prioriteit te geven aan het onderwijzend personeel van het basisonderwijs. “We gaan nu bekijken in hoeverre wij zelf prikken kunnen zetten bij leerkrachten, als men ons daarvoor de vaccins geeft.”

Bron: BELGA

Op vraag van het Overlegcomité klopten de ministers van Volksgezondheid zaterdag hun plan af voor de boostercampagne in de algemene bevolking tussen 18 en 65 jaar. Er werd beslist welke intervallen gehanteerd worden, rekening houdend met de toediening van de vaccins van de eerste cyclus (Janssen, AstraZeneca, Pfizer, Moderna) en dat er, zoals tijdens de eerste campagne, afgedaald wordt in de leeftijdspiramide. Geen enkele beroepsgroep krijgt voorrang, dus ook niet de leerkrachten.

LEES OOK. Uitrol booster versneld: half maart moet meerderheid derde prikken zijn gezet

“Prioriteit was wel mogelijk voor de zorg, maar het is niet mogelijk voor leerkrachten”, reageert een ontgoochelde Weyts, die zegt de beslissing niet te begrijpen. “Nochtans gelden de argumenten die pleiten voor de zorg des te meer voor de leerkrachten van het basisonderwijs. Zij zijn - samen met de mensen van de kinderopvang - de énigen die elke dag werken met een volledig ongevaccineerde populatie. Sommigen weten altijd heel goed wat het onderwijs allemaal moet doen, maar als zij iets kunnen doen voor het onderwijs, dan geven ze niet thuis.”

In aanraking met kwetsbaren

Nog voor de reactie van Weyts bekend was, legde Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, uit waarom gezondheidswerkers eerder al de kans kregen op een boosterprik, nog vóór de strategie voor de uitrol naar de hele bevolking beslist was. “Dat was niet om hen individueel te beschermen, maar omdat ze in aanraking komen met kwetsbaren”, zei hij. Een herhalingsprik vermindert de kans op transmissie, maar zorgt er tegelijk ook voor dat minder zorgverleners uitvallen.

Hoe dan ook, Weyts wil nu een initiatief nemen om de leerkrachten eventueel zelf te vaccineren. “We gaan nu bekijken in hoeverre wij zelf prikken kunnen zetten bij leerkrachten, als men ons daarvoor de vaccins geeft”, besluit hij. Eerder had Ramaekers al gezegd dat de Taskforce Vaccinatie daartoe bereid was, en zou onderzoeken of de bedrijfsgeneeskundige diensten in het onderwijs zelf vaccins kunnen toedienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer