©  BELGA

Minister Verlinden verduidelijkt coronaregels

De nieuwe coronaregels grijpen dan toch ook in op privébijeenkomsten. Zo mogen groepen van vrienden of familieleden nog maar met maximum vijftien feesten in een vakantiehuisje. Dat staat in het Koninklijk Besluit, zo verduidelijkte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Radio 1.

cka

Tot in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vertegenwoordigers van de verschillende regeringen de laatste hand gelegd aan het Koninklijk Besluit om het zo helder mogelijk te krijgen. Dat KB wordt zaterdagochtend gepubliceerd, maar de minister heeft al een en ander verduidelijkt. Zoals de vraag of een groep mensen nog samen naar pakweg de Ardennen mag. “We begrijpen dat mensen nood hebben aan vakantie, maar we proberen het mixen van verschillende bubbels - ook al gebruiken we dat concept niet meer - te beperken”, zei ze. “Verschillende groepen vrienden en familie mogen nog samen naar logies, maar we hebben het beperkt tot 15 personen.”

Later op de dag bleek dat je wel met meer dan vijftien een huisje mag huren, maar dat je maar met maximum vijftien mensen aanwezig mag zijn als er een feestje gehouden wordt in de logies. “Het feit dat we dat getal erin hebben gezet is gewoon om te vermijden dat de mensen vakantiewoningen gaan huren om te feesten omdat ze geen feestzaal meer kunnen huren”, aldus de woordvoerder van Verlinden.

LEES OOK. Verwarring over vakantiehuisjes: “Erin feesten mag met 15 mensen, huren met meer”

Horeca

Nog een opheldering: op restaurant tellen kinderen jonger dan 12 niet mee bij de zes personen die samen aan een tafel mogen zitten. “Net zoals vorige keer gaat het om zes personen vanaf twaalf jaar.”

De maatregelen gaan in om 11 uur zaterdagochtend. Alleen voor grote evenementen is er uitstel tot maandag. “We begrijpen dat het onprettig is. Maar we willen vermijden dat er beelden ontstaan van heel veel mensen die alles nog een laatste keer uit de kast halen om te feesten.”

Over Kerst en Nieuwjaar wilde ze liever nog geen uitspraken doen. “De vraag zal zijn of we binnen dit en tien dagen vooral de curves van de hospitalisaties zien afvlakken. Deze maatregelen gelden vooreerst voor drie weken, maar als we één ding geleerd hebben in deze crisis is het om altijd met twee woorden te spreken en voorzichtig te zijn.”

LEES OOK. Weinig hoop voor nieuwjaarsfuiven en kerstdiners: “Te veel onzekerheid”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer