© Reuters

Nederland gaat in ‘avondlockdown’: zo goed als alles moet er om 17 uur sluiten

Ook Nederland heeft bijkomende drastische maatregelen genomen. Veel strengere dan in ons land zelfs. De Nederlandse media heeft het over een ‘avondlockdown’.

Nele Achten

Veel sectoren moeten daar vanaf zondag elke dag om 17.00 uur dicht en dat tot 05.00 uur ’s morgens. De maatregel duurt voorlopig drie weken. Het gaat om restaurants en cafés, ‘niet-essentiële’ winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport. Scholen kunnen open blijven. Levensmiddelenwinkels en drogisten kunnen tot 20.00 uur openblijven. Benzinestations bijvoorbeeld kunnen gewoon openblijven.

De mondmaskerplicht en ook de afstandsregel wordt uitgebreid. Het binnenlands reisadvies wordt verstrengd. De regering roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken.

“De laatste weken denk ik regelmatig terug aan een jaar geleden, aan mijn eerste tv-toespraak waarna Nederland in lockdown ging. Met ook toen een snelle groei van het aantal coronapatiënten zowel op de verpleegafdeling als de intensieve”, begon premier Mark Rutte zijn persconferentie.

Kort nadat de premier de nieuwe maatregelen had aangekondigd, waren er al kleine manifestaties. Onder meer in Rotterdam. Daar liepen betogingen tegen de coronamaatregelen vorige week zwaar uit de hand en vielen verschillende gewonden.

Alle maatregelen op een rijtje:

• Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

• Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.

• 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.

• Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.

• Essentiële dienstverlening, zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen, houden normale openingstijden.

• Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.

• 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.

• 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.

• Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ’Werk thuis’. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

• Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.

• Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's