©  Sven Dillen

 

Aflossingsploeg met Herkenaar Ward Pétré zet stap richting olympisch ticket

De Belgische shorttrackers hebben vrijdag een belangrijke stap gezet op weg naar de Olympische Winterspelen. De aflossingsploeg van de mannen plaatste zich tijdens de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht voor de halve finales.

BelgaBron: BELGA

In de kwartfinales bleven de vier, Stijn Desmet, Gert-Jan Goeminne, Ward Pétré en Rino Vanhooren, naast Oekraïne en Turkije ook Japan voor. Alleen Canada was sneller. Vooral de zege tegen Japan was belangrijk. “Het zat ons heel erg mee”, stelde bondscoach Pieter Gysel vast. “Maar laat ik eerlijk zijn. Ons niveau was niet goed. Blij dat we nog een kans krijgen.” 

LEES OOK. Ward Pétré terug op het ijs in Peking: “Kinderen stuurden me tekeningen na mijn horrorval”

Eerst was er een struikelpartij en vervolgens bleef Kota Kikuchi niet op de been. Omdat de Japanner daarbij werd gehinderd, is zijn ploeg toegevoegd aan de halve eindstrijd. Daarin schaatst ook Kazachstan, dat nog een kans maakt op een olympische startplaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een week eerder in Hongarije was het Belgische kwartet tegen Japan tamelijk kansloos geweest. Door de halvefinaleplaats in Debrecen kwamen de Aziaten in de wereldbekerstand op de begeerde achtste plek. Frankrijk, dat in de kwarteindstrijd werd uitgeschakeld, was negende. België was voor aanvang van de laatste krachtmeting tiende. Zondagavond twee stapjes hoger betekent dat het ticket voor de trip naar Peking kan worden geboekt.

“We hebben nog niets”, waarschuwde Stijn Desmet. ,”Het wordt zaterdag een kwestie van strategie”, wist Gysel. “Als Kazachstan de finale haalt, dan zal Japan niet willen achterblijven. We schaatsen weer tegen Japan. Qua snelheid zijn ze gewoon beter.”

Meer over Olympische Winterspelen Beijing