OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist: nachtleven op slot, testcentra zonder afspraak

Vanaf zaterdag gaat het nachtleven minstens drie weken op slot en krijgt de horeca opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Dat is vrijdag beslist op het Overlegcomité. Tijdens een persconferentie gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) duiding bij de verstrengde maatregelen. Een overzicht:

Eline VandeGehuchte

HORECA

De horeca krijgt opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Vanaf zaterdag moeten cafés en restaurants de deuren sluiten om 23 uur. Daarnaast werd beslist dat je op café en op restaurant nog met maximum zes personen aan één tafel mag zitten. Een huishouden dat meer dan zes personen telt, mag wel aan dezelfde tafel zitten. Ook nachtwinkels moeten de deuren sluiten om 23 uur.

Het nachtleven gaat op slot. Dat was een van de eerste beslissingen die bekendraakte. Concreet moeten discotheken en dancings drie weken lang sluiten.

LEES OOK. Discotheken weer dicht: “Ik moet mijn premies van juli en augustus nog krijgen”

PRIVÉ

Een zaal afhuren voor een verjaardagsfeest? Dat mag de komende drie weken niet meer. Huwelijken en koffietafels mogen wel blijven doorgaan, rekening houdend met de huidige maatregelen daaromtrent (Covid Safe Ticket vereist vanaf 50 personen binnen, 100 personen buiten).

Datzelfde verjaardagsfeest dan maar thuis organiseren? Mag wel. Het Overlegcomité lijkt niet te willen ingrijpen in het privéleven van de mensen, er is dus geen herintroductie van bubbels of knuffelcontacten. “Dat zou echt niet uit te leggen zijn, nu iedereen gevaccineerd is”, luidde het eerder op verschillende kabinetten.

TELEWERKEN

Aan de huidige regeling rond telewerken verander niets: het is nog steeds verplicht om vier dagen thuis te werken - en dus geen volledige week, zoals hier en daar werd geopperd - tenzij dat door de aard van het werk niet kan.

RECREATIE

Sportwedstrijden die binnen doorgaan, mogen vanaf maandag geen publiek meer toelaten. Buiten zou dat wel nog steeds mogen. Ook voor trainingen geldt dezelfde regel. Kinderen mogen wel begeleid worden door een volwassene. Voor de sporters zelf zijn er geen beperkingen ingevoerd.

ONDERWIJS

Nu steeds meer scholen zich genoodzaakt zien de deuren te sluiten, rijst de vraag of collectief afstandsonderwijs opnieuw nodig is. Het onderwijs zelf ziet dat liever niet gebeuren maar het is nog afwachten of het Overlegcomité toch voor een strengere aanpak kiest.

De vakbonden en onderwijskoepels zitten vanmiddag om 15 uur samen om mogelijk extra maatregelen in onderwijs te bespreken. Dat is beslist. Na het weekend moeten de ministers van Onderwijs met extra maatregelen komen, zegt De Croo op de persconferentie.

TESTEN

Premier De Croo: “Er komen walk-incentra, testcentra waar je vrij naartoe kan gaan om je te laten testen. Ten derde is beslist om maatregelen te nemen om de keten van besmetting te doorbreken.” Die maatregelen zullen drie weken gelden. “Ze gaan een inspanning vragen, dat weet ik. Maar ze gaan een verschil maken als we er ons allemaal aan houden. Ze gaan een effect hebben als we dit doen.”

LEES OOK. Noodkreet van Limburgse testcentra: “Test enkel mensen met symptomen”

Alle maatregelen gaan in vanaf zaterdag. De maatregelen met betrekking tot evenementen georganiseerd door professionals, gaan in vanaf maandag. Op 15 december komt er een nieuw Overlegcomité om de situatie opnieuw te evalueren.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's