©  AP

België voert inreisverbod voor reizigers uit zuidelijk Afrika in

Ook België voert een inreisverbod in voor reizigers uit zuidelijk Afrika en terugkerende reizigers moeten tien dagen verplicht in quarantaine. Dat heeft het Overlegcomité beslist. De beslissing heeft te maken met de zorgwekkende nieuwe variant die daar opgemerkt is.

Bron: BELGA

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De noodstop die de Europese Commissie wil, kan worden gebruikt als de epidemiologische situatie in een land of regio buiten de Europese Unie snel slechter wordt, zeker als dat te maken heeft met een nieuwe coronamutatie. De maatregel geldt normaal gesproken niet voor EU-burgers of mensen die al lang in de EU wonen.

Verschillende landen hebben intussen al beslist om het vliegverkeer vanuit Zuid-Afrika te weren. Duitsland gaat bijvoorbeeld geen reizigers vanuit het land toelaten, meldde minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Het inreisverbod zal vrijdagavond ingaan. “Waarschijnlijk” zal de maatregel ook voor Zuid-Afrika’s buurlanden gelden. Enkel Duitse staatsburgers mogen nog terugvliegen, maar ze moeten dan 14 dagen in quarantaine, ook al zijn ze gevaccineerd. “‘Het laatste wat we nu nodig hebben is een nieuwe variant die nog meer problemen veroorzaakt”, dixit Spahn.

LEES OOK. WHO in spoed bijeen over nieuwe coronavariant, ook in ons land één bekend geval

Duitsland verklaart concreet landen in zuidelijk Afrika tot virusvariantgebied, wat betekent dat de strengst mogelijke maatregelen gelden, dat staat gelijk aan een inreisverbod. Verder zijn er geen landen ter wereld die als variantgebied gelden in Duitsland.

Ook in Italië is de beslissing reeds genomen. Wie de voorbije 14 dagen in Zuid-Afrika verbleven heeft, mag de Laars niet meer binnen, aldus volksgezondheidminister Roberto Speranza. Hij wil de grootste voorzichtigheid aan de dag leggen ten opzichte van de nieuwe variant. De maatregel geldt ook voor buurlanden Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatiti, het vroegere Swaziland.

En ook Nederland volgt. Minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge kondigt een verbod op vluchten vanuit zuidelijk Afrika aan vanwege de nieuwe virusvariant, meldt het Nederlandse persagentschap ANP.

Onder meer Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben al een inreisverbod voor zuidelijk Afrika afgekondigd. Londen communiceerde de beslissing donderdagavond. In Singapore zijn reizigers vanuit zeven landen in het zuiden van Afrika vanaf zondag niet meer welkom.

Van Ranst: “Hopelijk vertragend effect”

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het reisverbod een goed idee om de opmars van de variant te vertragen. “Dit reisverbod gaat de opmars van de B.1.1.529 variant niet volledig tegenhouden, maar hopelijk wel een stuk vertragen. Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk al in heel beperkte mate aanwezig is in Europa”, schrijft hij op Twitter.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's