©  REUTERS

Medewerkers Amazon gaan wereldwijd demonstreren op Black Friday

Werknemers van de Amerikaanse webwinkel Amazon gaan vrijdag in meerdere landen demonstreren op Black Friday. Dat meldt een samenwerkingsverband van vakbonden wereldwijd. Volgens de Nederlandse vakbond FNV zijn de lonen, werktijden en andere arbeidsvoorwaarden belabberd bij Amazon. Daarnaast is de werkdruk “gigantisch”.

Bron: BELGA

In Nederland wordt niet gestaakt, maar in landen als Frankrijk en Italië wel. Ook in onder meer de Verenigde Staten, India en het Verenigd Koninkrijk wordt gedemonstreerd. Wereldwijd heeft het bedrijf zo’n 1,3 miljoen medewerkers.

FNV gaat vrijdag protesteren bij de scheepswerf in Alblasserdam, nabij Rotterdam, waar het zeiljacht van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, wordt gebouwd. “Bezos heeft zijn enorme rijkdom vergaard dankzij maar vooral ook ten koste van zijn werknemers”, zegt FNV-bestuurder Michiel Al. “Deze boot staat voor ons symbool voor de niets en niemand ontziende groei van Amazon.”

De vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day staat bekend als koopjesfestijn Black Friday. Ook buiten de VS proberen winkeliers klanten naar hun winkels te lokken met scherpe aanbiedingen. Amazon heeft elk jaar ook veel aanbiedingen op Black Friday.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer