Overlegcomité komt morgen al bijeen: extra maatregelen op komst

De vertegenwoordigers van de federale regering en deelstaatregering komen vrijdag vervroegd samen om te beslissen of en welke nieuwe maatregelen aan de orde zijn om de stijgende besmettingen te stoppen. Dat is door goede bronnen bevestigd aan de redactie van onze zusterkrant ‘De Standaard’.

wle

“Wat moet, moet. Niemand had gehoopt in deze vierde golf terecht te komen, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, zei minister Verlinden eerder deze dag in een gesprek met De ochtend op Radio 1.

Ze verwijst naar de noodkreet die huisartsen en ziekenhuizen slaken. “Ik denk dat we veel sneller moeten handelen dan initieel voorzien was, en dat betekent ook dat we in de komende dagen al extra maatregelen kunnen nemen”.

De minister herinnert er wel aan dat het premier Alexander De Croo (Open Vld) is die bevoegd is voor het bijeenroepen van het Overlegcomité met de verschillende regio’s, al is er ook met haar overleg daarover. “We hebben altijd gezegd dat we snel kunnen schakelen als het nodig is. Als de cijfers zich nu zo aandienen, dan moeten we wat mij betreft ook maatregelen nemen.”

Verlinden pleit voor ‘doelgericht’ maatregelen nemen bij activiteiten “waar heel veel verspreiding kan plaatsvinden”. Ze heeft het daarbij nadrukkelijk naar “sectoren die geconfronteerd worden met moeilijk na te leven maatregelen”. Als voorbeeld vernoemt ze de discotheken, waar het moeilijk is om de afstandsregels te respecteren. ‘Ik denk dat die sectoren behoefte hebben aan duidelijkheid’. Voor restaurants, waar mensen aan tafel afstand kunnen houden, is er wat haar betreft geen probleem. Een ‘lockdown’ wil ze een mogelijke verstrenging dan ook niet noemen, zei ze nog op Radio 1.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer