©  REUTERS

Bijna 4 op de 10 Belgen denken foutief dat vaccins ziektes veroorzaken

Meer dan 38 procent van de Belgen denkt foutief dat vaccins de ziekten kunnen veroorzaken waarvoor ze ons net moeten behoeden. Dat blijkt uit een Europese enquête over gezondheidswijsheid, waar de Onafhankelijke Ziekenfondsen aan meewerkten. Dat schrijft De Morgen donderdag.

Bron: BELGA

Meer dan de helft van de bevraagde Belgen vindt het vooral moeilijk om een onderscheid te maken tussen betrouwbare informatie en commerciële informatie. Ook vindt één op de twee Belgen het moeilijk om informatie die ze online vinden concreet te gebruiken om hun gezondheid te verbeteren.

Meer dan 90 procent van de bevraagde Belgen vindt vaccinatie belangrijk om de eigen persoon en het gezin te beschermen. Ze zijn van mening dat vaccins, in het algemeen, doeltreffend zijn en de verspreiding van ziekten kunnen voorkomen. Maar 38,2 procent van hen denkt wel dat vaccins de ziekten kunnen veroorzaken waartegen ze net geacht worden te beschermen.

Er moet daarom, zeker in coronatijden waarin vaccinatie erg belangrijk is, meer ingezet worden op ‘gezondheidswijsheid’, het aanleren van vaardigheden waarmee mensen goede informatie kunnen vinden en die ook juist kunnen interpreteren, menen de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

De Europese enquête werd uitgevoerd in zeventien landen. Voor ons land werden 1.000 Belgen bevraagd door de UC Louvain en de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer