Saif al-Islam, zoon van de gedode Libische dictator Muammar Kaddafi (rechts) ©  REUTERS

Zoon van Kaddafi voorlopig uitgesloten van presidentsverkiezingen in Libië

Saif al-Islam, een zoon van de gedode Libische dictator Muammar Kaddafi, kan geen president worden. Dat heeft de kiesraad van het Noord-Afrikaanse land geoordeeld. De rechter kan daar nog wel verandering in brengen.

evdgBron: BELGA

De 49-jarige Saif wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. De militaire aanklager in de hoofdstad Tripoli had de kiesraad opgeroepen hem niet toe te laten vanwege zijn veroordeling bij verstek in 2015 voor oorlogsmisdaden in de strijd waarbij zijn vader in 2011 werd gedood. Hij zelf ontkent iets verkeerds te hebben gedaan.

Maar liefst 98 kandidaten hadden zich gemeld om president te worden. Van hen werden er 25 uitgesloten door de kiesraad.

Op krijgsheer Khalifa Haftar, de bekendste naam op de lijst, kan waarschijnlijk wel worden gestemd bij de verkiezingen op 24 december. Hij heerst over het oosten van het land dat tot een wapenstilstand vorig jaar in burgeroorlog was. Sommigen zeggen dat hij niet mee kan doen omdat hij de Amerikaanse nationaliteit zou hebben, wat hij zelf tegenspreekt. Haftar wordt, vooral in het westen van het land, ook beschuldigd van oorlogsmisdaden.

De VN-gezant voor Libië Jan Kubis, die zijn vertrek heeft aangekondigd, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verteld dat het uiteindelijk de Libische rechtspraak is die beslist over de kandidaten en de regels voor deelname aan verkiezingen.

De parlementsverkiezingen in het olierijke land zijn opgeschoven naar begin volgend jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer