©  AP

Drie mannen schuldig bevonden aan moord op Ahmaud Arbery (25)

De drie blanke mannen die worden beschuldigd van het achtervolgen en doden van de jonge zwarte jogger Ahmaud Arbery, zijn schuldig bevonden aan moord. De zaak groeide net als het proces rond George Floyd uit tot één van de symbolen van de Black Lives Matter-beweging in de VS.

evdg

De drie beklaagden zijn Travis McMichael (35), zijn vader en oud-agent Gregory McMichael (65) en hun buurman William Bryan (52). Ze riskeren nu een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de 25-jarige Arbery. In februari 2020 werd de jongeman doodgeschoten toen hij in de stad Brunswick, in de staat Georgia, door een woonwijk aan het joggen was. In het onderzoek gebeurde twee maanden lang niets, tot er een video van de moord op sociale media verscheen. Op de beelden is te zien hoe Arbery een witte pick-up passeert waarop een man staat. Een tweede man hield de jogger vervolgens tegen en nadien waren drie schoten te horen.

De daders werden op 7 mei aangehouden. William Bryan, de man die de beelden maakte, werd twee weken later opgepakt. Vader en zoon werden beschuldigd van moord en zware geweldpleging, maar pleitten zelf onschuldig. Ze stelden dat ze dachten dat Arbery een dief was. Ook Bryan pleitte onschuldig aan de aanklachten van medeplichtigheid aan moord en poging tot illegale arrestatie. Nu zijn de drie mannen dan toch schuldig bevonden aan moord en een reeks andere aanklachten.

Ahmaud Arbery is net als George Floyd één van de symbolen van de Black Lives Matter-beweging die in de Verenigde Staten strijdt tegen het (politie)geweld op Afro-Amerikanen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer