Heel wat migranten raakten woensdag wel aan de overkant van het Kanaal. ©  AFP

Zeker 31 doden nadat boot met migranten zinkt in buurt van Calais

Minstens 31 migranten zijn woensdag om het leven gekomen nadat hun boot zonk in het Kanaal, ter hoogte van het Franse Calais. De schipbreuk gebeurde tijdens een poging om Groot-Brittannië te bereiken. “Frankrijk zal het Kanaal geen begraafplaats laten worden”, reageerde de Franse president Emmanuel Macron.

evdgBron: BELGA

Het zou om de dodelijkste schipbreuk gaan sinds 2018, toen steeds meer migranten zich waagden aan de oversteek van het Kanaal. In 2020 kwamen zes mensen om het leven en bleven drie anderen vermist, in 2019 werden vier doden geregistreerd. De Franse premier Jean Castex spreekt over een tragedie. “Mijn gedachten zijn bij de vele vermisten en gewonden, de slachtoffers van criminele smokkelaars die misbruik maken van hun nood en hun ellende“, schreef Castex op Twitter.

Het ongeluk vond woensdagmiddag plaats. “Rond 14.00 uur meldde een visser dat hij ongeveer vijftien lichamen zag drijven voor Calais”, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. “Een schip van de Franse marine heeft volgens een voorlopig rapport verschillende lichamen geborgen, onder wie vijf doden en vijf bewusteloos.” Een tijdlang was er dan ook sprake van vijf doden. Intussen is het dodenaantal door de Franse politie bijgesteld naar minstens 33. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Of het ook om kinderen gaat, evenmin.

 ©  AP

Meteen na de noodoproep van de visser werden drie reddingsschepen en drie helikopters ingezet. Die konden meer dan 20 mensen levend uit het water redden, maar minstens even veel mensen waren reeds verdronken. Volgens een bron dicht bij de zaak waren er ongeveer vijftig mensen aan boord van de boot die uit Duinkerken was vertrokken. De reddingsacties gingen door tot in de late namiddag.

“Misdadige smokkelaars”

De strenge controles op treinen en ferry’s drijven steeds meer migranten ertoe de tocht naar Engeland via het water te maken. Die oversteek is ontzettend gevaarlijk: het Kanaal is immers een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld.

Het Elysée vraagt extra middelen voor het Europees Grenswachtagentschap Frontex om de buitengrenzen van de Europese Unie te beschermen. President Macron riep op tot “een spoedvergadering van de Europese ministers die zich zorgen maken over de migratie-uitdaging” en verzekerde dat “alles in het werk zal worden gesteld om de verantwoordelijken voor deze tragedie op te sporen en te veroordelen”.

De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag alvast een crisisoverleg bijeen geroepen. In een reactie aan de zender Sky News zei hij “geschokt, ontzet en diep bedroefd” te zijn. Hij beloofde ook samen met Frankrijk “meer te doen” om mensen aan te sporen zich niet aan de illegale oversteek te wagen. “We hebben moeite gehad om sommige van onze partners, met name de Fransen, te overhalen, maar ik begrijp de moeilijkheden die alle landen ondervinden en wat we nu willen doen is meer samenwerken,” aldus Johnson, die nog zegt de feiten te zullen onderzoeken.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin is onderweg naar de plaats van de schipbreuk. “Het kan niet genoeg worden benadrukt hoe misdadig de smokkelaars zijn die deze overtochten organiseren”, verklaarde hij. Premier Jean Castex zal donderdag met Darmanin en zeven andere ministers van zijn regering samen zitten om de zaak te bespreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer