©  AFP

Nederlandse regering neemt coronamaatregelen week vroeger dan gepland onder de loep

De Nederlandse regering beslist vrijdag of ze extra coronamaatregelen neemt. Aftredend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat er donderdag een advies van de experten komt en dat de bewindsploeg zich vrijdag daarover zal buigen. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

Bron: BELGA

Normaal gezien zou de Nederlandse regering pas volgende week vrijdag opnieuw samenkomen om de coronamaatregelen te bespreken, maar omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stevig oploopt, is er een versnelling hoger geschakeld.

Minister De Jonge wil niet “vooruitlopen” op welke maatregelen de regering mogelijk zal nemen, maar dat de maatregelen worden aangescherpt lijkt zo goed als zeker. “Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, zegt De Jonge. De coronacijfers van de afgelopen dagen zitten “aan de bovenkant” van de prognoses en daarom verwacht de minister niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen. Hij noemt de situatie “somber en zorgelijk”.

Proportioneel

De Jonge erkent dat “de rek eruit is”, zowel in de zorg als in de samenleving. “Alle maatregelen die je treft, zullen pijn doen.” Volgens de minister moet de regering goed kijken naar wat nodig is, maar ook hoe “proportioneel en eerlijk” maatregelen zijn. “Maar we willen allemaal dat de zorg toegankelijk blijft en die toegankelijkheid staat onder druk.”

Het dagelijkse aantal coronabesmettingen ligt al ruim een week op meer dan 20.000. Eind september liet Nederland alle coronaregels los, maar de regering moest daar begin november op terugkomen toen het aantal besmettingen snel opliep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer