©  AFP

“Plots zag ik dat iemand mijn mailtje al las”: Looienaar slachtoffer van Pegagus-spyware

Het Security Lab van Amnesty International heeft sporen van Pegasus-spyware gevonden op de iPhone van een Belgische activist. Dat melden Knack en Le Soir woensdag.

Bron: BELGA

“Op 1 november stuurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mij een mailtje”, zegt El Mahjoub Maliha (36) uit Tessenderlo. “Toen ik de mailbox op mijn iPhone opende, merkte ik dat het mailtje al als ‘gelezen’ stond aangevinkt. Nog voor ik de mail had gezien. Hoe kon dat nu? Op dat moment begreep ik dat iemand meekeek op mijn telefoon.”

Daarop nam Maliha begin november contact op met het Security Lab van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Hij stuurde systeemdiagnoses en een kopie van de gegevens op zijn iPhone door. Daarop vond het Security Lab sporen van kwaadaardige processen gerelateerd aan Pegasus. De sporen dateren van januari, maart, april, mei en juni 2021.

De Belg die afkomstig is uit de Westelijke Sahara werkt als vrijwilliger voor Codesa, een collectief van Saharawi mensenrechtenactivisten.

El Mahjoub Maliha is het vierde bekende Belgische slachtoffer van Pegasus, een spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group. NSO verkoopt die spyware aan landen en overheidsdiensten. Daarmee kunnen ze vanop afstand gsm’s hacken en er vervolgens alle informatie uit halen, zoals wachtwoorden, sms’jes, foto’s en contactenlijsten. De software kan ook de microfoon en camera op afstand inschakelen of ongezien screenshots maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer